Toto jsou nejlepší sladké recepty z listového těsta! Který vyzkoušíš?

Toto jsou nejlepší sladké recepty z listového těsta! Který vyzkoušíš?

Recepty z listového těsta, ať už slané nebo sladké, jednoduše zbožňujeme – nejen jíst, ale i připravovat. Jsou totiž absolutně jednoduché, rychlé a nezatěžují žaludek tak jako například kynuté těsto. Proto jsme se rozhodli dát dohromady ty nejlepší sladké recepty z listového těsta, které si připrav ještě dnes! :-)

Banánová roláda z listového těsta

Pro přípravu rolády budete potřebovat:

  • rozválené listové těsto
  • 2 banány
  • 10 dkg nasekaných ořechů (například lískových)
  • 5 PL Nutelly
  • vajíčko

Postup přípravy:

Rozválené listové těsto potřete Nutellou, avšak ne úplně po okraje. Posypte oříšky a na kraj těsta položte banány. Okraje těsta následně složte a zrolujte těsto do rolády. Na plech s papírem na pečení položte roládu, potřete rozšlehaným vejcem, popíchejte vidličkou a pečte ve vyhřáté troubě na 190 °C, přibližně 20 minut.

Zaujme tě: Recept: Nejlepší jablečná pita od babičky

Čokoládový twist z listového těsta

Pro přípravu twistu budete potřebovat:

  • rozválené listové těsto
  • kakao
  • 300 ml mléka
  • křupavý cukr
  • vanilkový pudink
  • vanilkový cukr
  • máslo

Postup přípravy:

Polovinu rozváleného listového těsta potřete máslem a posypte vrstvou kakaa, krupicového cukru a vanilkového cukru. Z pudinkového prášku, mléka a cukru si připravte hustý pudink, který však nechte dobře vychladnout. Následně ho natřete na druhou polovinu těsta. Těsto přeložte na poloviny a pudinkovou polovinou zakryjte tu kakaovou.

Poskládané těsto nakrájejte asi na 2 cm široké proužky, které zatočte, aby vám vznikl takzvaný twist. Stočené twisty uložte na plech s papírem na pečení a pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C, přibližně 25 minut.

Jablkové taštičky z listového těsta

Pro přípravu taštiček budete potřebovat:

  • rozválené listové těsto
  • 3 jablka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • mletou skořici
  • vajíčko

Postup přípravy:

Rozválené listové těsto nakrájejte na větší čtverce. Připravte si směs z nastrouhaných jablek bez slupky, vanilkového cukru a mleté skořice. Na každý čtverec těsta umístěte zhruba lžíci jablkové směsi a každý čtverec přeložte do tvaru trojúhelníku. Okraje pořádně přitlačte, například vidličkou. Umístěte taštičky na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C, asi 20 minut.

Bude se ti líbit: Recept: Šťavnatý makový štrůdl plný višní z listového těsta.

Krémeš z listového těsta

Pro přípravu krémeše budete potřebovat:

  • 2 rozválená listová těsta
  • 2 balíčky vanilkového pudinku (nebo Zlatého klasu)
  • 800 ml mléka
  • 500 ml šlehačky
  • 150 g krupicového cukru
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:

Začátek přípravy krémeše bude trochu složitější, protože na něj budete potřebovat dva plechy, ale určitě to bez problémů zvládnete. Jedno rozválené listové těsto rozprostřete na opačnou stranu plechu tak, aby bylo položeno na papíře, ve kterém bylo zabalené. Na těsto položte papír na pečení, nyní přijde na řadu zmíněný druhý plech, který položte navrch, abyste těsto zatížili, ale také opačnou stranou. Takto pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C, přibližně 10 minut.

Po uplynutí doby sundejte vrchní plech a dopečte těsto, ještě přibližně 5 minut. Přesně totéž proveďte i s druhým rozváleným listovým těstem. Když obě těsta vychladnou, na jedno z nich dejte vychladlou pudinkovou směs z pudinkového prášku, mléka a krupicového cukru. Povrch pěkně vyhladěte a navrch dejte tuhou šlehačku. Opatrně přikryjte druhým těstem a dejte do lednice pořádně vychladit. Vychlazený krémeš posypte moučkovým cukrem a krájejte zubatým nožem, nahřátým v horké vodě.

Trubičky z listového těsta

Pro přípravu trubiček budete potřebovat:

  • rozválené listové těsto
  • 125 g krupicového cukru
  • 3 bílky
  • vanilkový cukr
  • vajíčko
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:

Rozválené listové těsto nakrájejte na proužky, dlouhé zhruba 30 cm a široké asi 2 cm. Připravte si kovové trubičky, kolem kterých budete omotávat nakrájené proužky těsta. Umístěte je na plech, vyložený pečicím papírem, vrch těsta potřete rozšlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C, přibližně 20 minut. Ještě teplé trubičky stáhněte dolů z forem a nechte vychladnout. Z cukru a bílků vyšlehejte tuhý sníh, kterým naplňte trubičky, ideálně cukrářským sáčkem, a posypte moučkovým cukrem.

Jablečno-skořicové rohlíčky

  • listové těsto
  • hnědý cukr
  • skořici a muškátový oříšek
  • jablka
  • máslo nebo vejce
  • moučkový cukr na posypání

Jablka si oloupeme a nastrouháme na nejširším struhadle. Pokud jsou velmi kyselá, smícháme je s krystalovým nebo třtinovým cukrem. Listové těsto si nakrájíme na trojúhelníky.

V misce smícháme hnědý cukr, mletou skořici a muškátový oříšek. Z jablek "vyšťáchneme" šťávu a podle uvážení postupně je pokládáme na listové těsto. Každý trojúhelník posypeme připravenou směsí koření. Listové těsto zavineme a vytvoříme rohlíčky. Potřeme je rozpuštěným máslem nebo vyšlehaným vajíčkem. Pečeme do zlatova při teplotě 180 °C. Upečené rohlíčky můžeme posypat moučkovým cukrem a podávat.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní