Recept: Šťavnatý makový štrůdl plný višní z listového těsta.

Když přemýšlíme o tom, co sladkého bychom připravili, často musíme brát v úvahu málo času. Právě tento faktor zcela vyhovuje listovému těstu. Máte také vždy doma listové těsto? Příprava čehokoliv z listového těsta je velmi rychlá a samotné pečení také netrvá dlouho.

Oblíbený je štrůdl na různé způsoby - ať už klasický jablečný, mákový nebo tvarohový či ovocný štrůdl. Chutná vám právě mákový štrůdl?

Mák může být v sladkém pečivu někdy suchý, ale my vám dnes ukážeme, jak se dá připravit náplň, která určitě nevyschne. Tato máková štrúdla je opravdu šťavnatá hlavně díky přidanému džemu, ale také díky kyselým višním, které jí dodávají úžasnou chuť. Pojďte si ji s námi připravit. Višně a mák jsou dokonalá dvojka!

Doporučujeme: RECEPT: Lívance pečené v troubě: jinak je nepřipravíte!

 

makový štrůdl

Zdroj: Depositphotos

Makově-višňový štrůdl – ingredience:

  • 1 listové těsto
  • 300 g máku
  • 3 PL moučkového cukru
  • 200 ml mléka
  • 3 PL slivkového džemu
  • vykostěné višně nebo třešně (mohou být i zavařené višně)
  • žloutek na potření

Jak se připravuje višňovo-makový štrůdl

  • Nejprve si připravíme náplň. Mák rozmeleme, přidáme k němu moučkový cukr a přelijeme ho horkým mlékem. Nemělo by vařit, stačí, když se z něj bude kouřit. Mléko přilévejte postupně, podle toho, jak ho bude mák sající. Podle potřeby ho můžete použít i více, záleží také na hustotě vašeho džemu.

Doporučujeme: Recept na domácí česnekovo-sýrové šneky

Makový štrúdl s višněmi

Zdroj: Depositphotos

  • To přidáme do mákové směsi a dobře promícháme. Nejlepší je domácí slivkový džem - ten není tak sladký jako kupovaný. Pokud máte sladký džem, množství cukru můžete snížit. Podle konzistence náplně můžete přidat mléko, případně mák.

 

Jak se dělá štrúdl

Zdroj: Depositphotos

  • Listové těsto rozválíme na tenko a rovnoměrně na něj naneseme mákovou náplň. Višně vykostíme a rozložíme na náplň. Štrůdl opatrně zavineme. Konec můžeme potřít vajíčkem, aby se dobře přilepil. Celý štrůdl ještě potřeme vajíčkem s trochou mléka a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 30 minut.

 

Recept na makový štrúdl

Zdroj: Depositphotos

  • Doufám, že vás tento recept zaujal a při nejbližší příležitosti ho vyzkoušíte.Je to 'rychlé jídlo', které však skvěle chutná a také vás zasycuje. Jedinou nevýhodou jsou makové zoubky, které si určitě kvůli této famózní štrúdle umyjete i vícekrát. Dobrou chuť!

TIP: Pokud vám maková chuť nevyhovuje, můžete zvolit úplně jinou. Skvělou klasikou je jablečný štrůdl, kterému se nikdy nedokáže odolat. Neváhejte kombinovat jablka s ořechy nebo dokonce s rozinkami - získáte dokonalou kombinaci chutí, kterou ocení i vaši hosté. Jablečný štrůdl z listového těsta má výhodu v tom, že ho můžete připravit během několika minut.

Pokud chcete své pekařské dovednosti posunout o úroveň výš, neváhejte vyzkoušet netahanej jablečný štrůdl. Štrůdl však můžete připravit i na slaný způsob. Špenátový štrůdl s tvarohem je tou pravou dobrotou pro všechny milovníky slaných pochoutek.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE