Proč jíst sušené švestky? Nejen chutnají, ale i léčí. Zjisti více!

Sušené švestky, často považované za skvost mezi sušeným ovocem, představují více než jen tradiční pochoutku. Tento všestranný plod, získávaný sušením zralých švestek, je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, což z něj dělá nejen chutný, ale i výživný doplněk každodenní stravy.

V posledních letech si sušené švestky získaly uznání nejen pro své lahodné chuťové vlastnosti, ale i pro pozoruhodné zdravotní přínosy, včetně podpory trávení, zlepšování kostní hustoty a dokonce i přínosů pro srdeční zdraví.

V tomto článku se podíváme hlouběji na tento výjimečný plod, prozkoumáme jeho nutriční hodnoty, zdravotní výhody a poskytneme tipy, jak sušené švestky začlenit do vaší stravy, abyste si mohli užívat nejen jejich skvělou chuť, ale i všechny výhody, které přinášejí. Proč bychom měli častěji jíst sušené švestky? Jak nám pomáhají?

Nejzdravější sušené ovoce?

O sušených švestkách se často říká, že jsou ještě lepší a zdravější, než ty čerstvé. Například, pokud jde o řídnutí kostí, zatímco doposud se říkalo, že mu dokáže nejlépe předcházet mléko a mléčné výrobky, zjistilo se, že právě sušené švestky jsou v tomto ohledu bezkonkurenčními vítězi.

Pokud tedy sníte hrst nebo menší misku sušených švestek denně, nejenže si dopřejete chuťově výjimečnou desítku, ještě si i výrazně posílíte hustotu kostní dřeně. Avšak pozor, kvalitní sušené švestky by měly být měkké, rozhodně ne příliš vysušené a tvrdé.

Nutriční hodnota sušených švestek

Jaké je složení sušených švestek? Sušené švestky jsou plné vzácných minerálů, vitamínů, vlákniny, betakarotenu a antioxidantů. Sušené švestky obsahují přírodní cukry, vitamíny a minerály. Ze všeho nejvíce stojí za zmínku vláknina, vitamín K, vitamín A, draslík, měď, hořčík či fosfor.

Sušené švestky obsahují přibližně 240 až 280 kalorií na 100 gramů, což z nich činí energeticky bohaté občerstvení, vhodné pro zvýšení energie. Jsou jedním z nejlepších zdrojů dietní vlákniny, poskytující přibližně 7 až 8 g vlákniny na 100 gramů.

Podívej se: Vitamínová bomba v podobě černého granátu – ostružiny!

Sušené švestky

Zdroj: Depositphotos

Jaké jsou největší zdravotní benefity sušených švestek?

Příště, když budete mít chuť na mlsání, dopřejte si sušené švestky namísto sladkostí nebo jiných, možná nezdravých, pochoutek. Nejenže mají skvělou chuť a utiší naše touhy po sladkém, ale také prospívají našemu zdraví.

Vysoký obsah dietní vlákniny v sušených švestkách pomáhá podporovat zdraví trávicího systému. Vláknina zvyšuje objem stolice a pomáhá při pravidelném vyprazdňování, čímž předchází zácpě.

Díky vysokému obsahu draslíku a vlákniny může pravidelná konzumace sušených švestek přispět k lepšímu srdcovému zdraví. Ačkoliv jsou sušené švestky kaloricky bohaté, jejich vysoký obsah vlákniny může pomoci zvýšit pocit sytosti a snížit celkový příjem kalorií.

Užitečné vlastnosti sušených švestek:

  • čistí a detoxikují organismus,
  • chrání srdce,
  • normalizují srdeční frekvenci,
  • obsahují hodně vlákniny a železa,
  • odstraňují zácpu (můžete je předem namočit do vlažné vody),
  • podporují trávení a tvorbu červených krvinek, dokonce i paměť,
  • pomáhají při redukční dietě i při chudokrevnosti,
  • pomohou vám také uvolnit endorfiny,
  • předcházejí zánětlivým onemocněním kostí a kloubů,
  • příznivě působí na organismus v době menopauzy,
  • prospívají ledvinám a játrům,
  • zlepšují stav pokožky, vlasů a nehtů,
  • zpomalují proces stárnutí,
  • stimulují svalovinu tlustého střeva,
  • jsou bohatým zdrojem draslíku,
  • ukrývají v sobě poměrně hodně vitamínu B6 a C,
  • zlepšují stav kostí a předcházejí jejich řídnutí (podporují zdraví kostí),
  • zmírňují příznaky premenstruačního syndromu,
  • snížují hladinu špatného cholesterolu (podporují zdraví srdce).

TIP: Jak pomohou sušené švestky proti zácpě?

Jestliže vás trápí zácpa, vyzkoušejte tento účinný domácí recept, který využívá přirozené laxativní účinky sušených švestek na zmírnění akutní zácpy. Tento recept kombinuje sušené švestky s dalšími přírodními složkami, které podporují trávení a pomáhají přirozenému pohybu střev.

Ingredience:

  • 5-10 sušených švestek
  • 1 sklenice vody (asi 250 ml)
  • 1 čajová lžička lněných semínek

Postup:

  1. Nejprve sušené švestky večer před spaním namočte do sklenice vody. Tím se švestky nasáknu a stanou se měkčí, což usnadní jejich konzumaci a zvýší jejich laxativní účinek.
  2. Mletá lněná semínka namočte spolu se švestkami, aby se zvýšil obsah rozpustné vlákniny, která pomáhá změkčit stolici.
  3. Druhý den ráno konzumujte namočené sušené švestky nalačno. Můžete je jíst samotné nebo rozmixované spolu s namočenou vodou (a lněnými semínky) a vytvořit tak jakési smoothie.
  4. Nezapomeňte během dne pít hodně vody, abyste podpořili účinek sušených švestek a pomohli hydratovat váš trávicí systém.

Tento nápoj ze sušených švestek pomáhá při zácpě do 24 hodin. Pokud se zácpa nezlepší nebo máte nějaké zdravotní obavy, je důležité poradit se se zdravotnickým odborníkem.

Doporučujeme: Maliny - jak je využít nejen pro zdraví, ale i krásu?

Sušené švestky a ovoce

Zdroj: Depositphotos

Kdy si dát pozor na sušené švestky?

Když už hovoříme o blahodárném účinku sušených švestek, musíme současně odhalit i druhou stranu mince a zdůraznit, že také obsahují poměrně hodně kalorií. Proto to s jejich konzumací nepřehánějte, obzvláště, pokud dodržujete redukční dietu – doporučená dávka je hrst sušených švestek denně, tedy ne více než 12 kusů za den.

Také mohou ve větším množství způsobovat nadýmání, ale stává se to převážně tehdy, když je najednou zařadíte do jídelníčku. Po čase nadýmání ustoupí, protože tělo si zvykne na nový druh potraviny.

Sušení švestek doma

Dostupnost sušených švestek je dnes bezproblémová, ale klidně si je můžete připravit i doma. Pokud si chcete čerstvé švestky sami usušit a užít si pozitiva konzumace sušených plodů, vězte, že na sušení jsou vhodné všechny odrůdy.

Předem švestky samozřejmě důkladně umyjte, pořádně osušte, vykostěte a rozložte je na plech. Sušte je v troubě přibližně při teplotě 50 °C, zhruba čtyři hodiny.

Je dobré je následně nechat vychladnout a opětovně vložit do trouby, avšak již na vyšší teplotu (kolem 70 °C), asi ještě na tři hodiny. Jednodušší a rychlejší to bude, pochopitelně, v sušičce ovoce. Usušené švestky skladujte v uzavíratelné skleněné dóze.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE