Maliny - jak je využít nejen pro zdraví, ale i krásu?

Maliny jsou jedním z nejoblíbenějších druhů bobulovitého ovoce, které nejen skvěle chutnají, ale jsou také bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Tyto drobné červené bobule jsou známé svým sladce kyselým profilem, který osvěží každý den. Dnes jsou prakticky po celý rok k dostání v obchodech, což je skvělé, protože jsou k dispozici i v mražené formě. Maliny jsou přírodním prostředkem pro zdravou pleť, lesklé vlasy a krásné nehty.

Pomáhají i proti únavě, posilují imunitu, zmírňují krvácení dásní a problémy ledvin a močového měchýře. A malinový dort má nízký obsah kalorií a samozřejmě téměř žádný tuk. Tak snižují cholesterol v krvi a pomáhají při redukci váhy. A dokážou mnohem více. Zjistěte, jaké jsou další zdravotní účinky malin, jaké vitamíny obsahují maliny a jak je využít.

Účinky malín – jak podporují zdraví?

Maliny obsahují kolem 13 % jednoduchých cukrů a z minerálních látek mnoho vápníku, hořčíku, fosforu, železa, draslíku, vitaminu C, karotenu a vitamínů skupiny B. Dále obsahují jablečnou, vinnou, citronovou, mravenčí, salicylovou kyselinu a glykosidy. Semínka obsahují 16 % žlutozeleného oleje. Maliny mají žlučopudné a močopudné vlastnosti, a proto jsou doporučovány při revmatismu a některých onemocněních ledvin a jater.

Vitamín A je přírodním léčebným prostředkem při očních problémech a poruchách zraku. Už v staré čínské medicíně byly maliny využívány proti šeroslepotě. Maliny zlepšují přísun živin. Vysoká koncentrace rutinu (vitamínu P) pevní cévy v oku

Maliny pro krásnou pleť

Pro krásnou pleť je velmi účinná přírodní pleťová maska z rozmačkaných malin. Má zázračné účinky – hloubkově čistí, zužuje póry a současně hydratuje vysušenou pokožku, kterou zásobuje vitamíny. Jaderka, obsažená v malinách, zároveň slouží jako jemný peeling.

Tip: Malinovou masku připravte tím, že zralé maliny rozmačkáte na kašičku a nanesete na vyčištěnou tvář. Nechte působit 10 minut. Pokud používáte jednou týdně, pleť bude viditelně hladší a jemnější.

Doporučujeme: Nezapomínáte se v zimě starat o rty? Objevte skvělé pomocníky!

olej lisovaný z malin

Zdroj: Depositphotos

Maliny jako léčebný zázrak

Olej lisovaný z malin je hojně využíván i v kosmetickém průmyslu, a to k výrobě prostředků na ochranu kůže a její zdravý vývoj. Je bohatý na vitamín E, omega-3 mastné kyseliny a vykazuje ochranný faktor proti škodlivým účinkům slunečního záření. Také účinně léčí záněty a další kožní choroby.

Všestranné využití malin

Maliny chutnají nejlépe čerstvé a konzumované ihned po utržení, například se šlehačkou, v pudingovém poháru nebo dezertech. Ale z malin můžete také vyrobit:

  • Malinový sirup – Z malinového sirupu se připravuje osvěžující nápoj vhodný při horečkovitých onemocněních. Maliny propasírujeme přes síto, do šťávy přidejte stejné množství cukru a povařte.
  • Malinový čaj z listů – Na přípravu malinového čaje zalijte sušené maliníkové listy vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Dostanete velmi chutný čaj. Čaj je vhodný zejména pro těhotné ženy; pokud se pije po celou dobu těhotenství, může snížit frekvenci těhotenských a porodních komplikací. Malinový čaj se odnepaměti používá také jako lék proti nachlazení. Pro tento účel si ho můžete dochutit medem a citrónem.

Doporučujeme: Sametově matná pokožka na počkání s novým sérem Shine Control od GERnétic

Recepty z malin

Zdroj: Depositphotos

Lesklé vlasy díky malinám

ato výživná malinová maska na vlasy je ideální pro všechny typy vlasů, nabízí intenzivní hydrataci, obnovu a lesk. Maliny jsou bohaté na antioxidanty a vitamíny, které podporují zdraví vlasů a pokožky hlavy.

Ingredience:

  • 1 šálek čerstvých malin
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce medu (volitelně, pro extra hydrataci a lesk)

Postup: Roztlačte čerstvé maliny v misce na kaši. Můžete použít vidličku nebo ponorný mixér, abyste dosáhli hladké konzistence. Do malinové kaše přidejte kokosový a olivový olej. Pokud máte velmi suché vlasy, můžete přidat i lžíci medu pro dodatečnou hydrataci. Všechny ingredience dobře promíchejte, dokud nezískáte rovnoměrnou směs.

Aplikujte masku na vlhké vlasy, soustřeďte se především na konečky a oblasti, které jsou nejvíce poškozené. Pokud je to možné, zabalte si vlasy do sprchové čepice nebo teplého ručníku, abyste zvýšili účinek masky. Nechte masku působit na vlasech minimálně 20-30 minut. Masku důkladně opláchněte teplou vodou a pokračujte ve standardním mytí vlasů šamponem a kondicionérem.

Tato maska na vlasy z malin nejenom oživí vaše vlasy a dodá jim potřebnou výživu, ale také je zanechá nádherně vonící.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE