Nejlepší recepty z listového těsta: TOP pochoutky do vaší kuchařky

Na slano nebo na sladko, listové těsto chutná dokonale jednoduše ve všech kombinacích. Stačí koupit plát do lednice nebo mrazáku a vyndavat v případě potřeby.

Nečekaná návštěva? Rodinný oběd a nemáte dezert? Nic není ztraceno, pokud máte po ruce jedno či dva listové těsta a rychlé slané nebo sladké dobroty jsou na světě. Zbožňujete slané rolády nebo mini slané chuťovky z listového těsta? Nebo na slané pečivo spíše nejste a preferujete sladké dobroty z listového těsta?

Přinášíme vám skvělé a jednoduché recepty z listového těsta, které si zamilujete vy i vaše rodina, a co je nejlepší, jsou na stole expresně rychle.

Klasika - pizzoví šneci – TOP slané chuťovky

Šneci z listového těsta se dají připravit snad každým. Jsou velmi vděčné a milují je jak děti, tak dospělí. Nikdy nepřipravujte jen z jedné dávky těsta, ta bude pryč, než se nadějete.

Zkuste místo klasické šunkové verze italskou. Jak na to? Rozložíme si těsto, potřeme ho osoleným rajčatovým protlakem s rozmíchanou polovicí lžičky sušeného oregána, na to dáme nastrouhanou gouda sýr a plátky prosciutta nebo jiné šunky tohoto typu. Těsto zavineme jako štrúdl a nakrájíme asi na 3-centimetrové slimáčiky.

Uložíme na plech s papírem na pečení. Na vrch dáme olivu a kousek mozzarelly. Potřeme žloutkem a pečeme na 180 stupňů asi 20 minut do krásně hněda. Dobrou chuť!

TIP: Připravit si můžete jakýkoliv slaný závin, například i plněný šunkou, slaninou, klobásou, tofu, párky a dalšími surovinami. Jako základ můžete použít nejen kečup, ale i pomazánkový sýr nebo pesto. Takto si můžete udělat pizzové trojúhelníčky a pizzoví šneci různých chutí. A když chcete rychlou pizzu a nemáte po ruce pizzové těsto, stačí použít listové těsto, které obložíte klasicky jako to pizzové.

Podívej také: Recept na skořicové rollo z listového těsta

 

šneci z listového těsta

Zdroj: Depositphotos

Naplněné taštičky s džemem nebo tvarohem

Jsou tak dokonalé a na světě není nic jednoduššího. Taštičky nebo šátečky z listového těsta jsou prostě vynikající. Náplň je na vás, podle chuti si do nich dejte oblíbený džem, nebo tvaroh, nebo obojí.

Těsto si nakrájejte na stejné čtverce, pozor, musí být dostatečně velké, aby se vám po naplnění neroztrhaly, asi 7,5x7,5 centimetra. Do rohu dejte džem, přeložte a po okrajích popřitlačte vidličkou. Pečte potřené vejcem na 170 °C do zlatova, před podáváním posypte moučkovým cukrem. Líbí se vám tato rychlá chuťovka?

Doporučujeme: Toto jsou nejlepší sladké recepty z listového těsta! Který vyzkoušíš?

šátečky z listového těsta

Zdroj: Depositphotos

Slané pečivo s rajčaty

Pokud chcete vyzkoušet něco netradičního, ale zároveň naprosto nejjednoduššího, zkuste tento recept. Těsto rozkrájejte na stejné čtverečky tak, aby se na něj vešel plátek rajčete (pokud máte menší rajčata, uděláte více pochoutek).

Česnek si prolisujte a smíchejte s trochou olivového oleje. Kousky těsta potřete směsí, poté na vrch položte rajče a pečte na 180 stupňů 15-20 minut. Pokud chcete mít na koláčích i něco zeleného, inspirujte se tímto podobným video receptem.

TIP: Podobně můžete připravit listové těsto i na sladko, když dáte navrch například jahody či jiné ovoce a na závěr před podáváním posypete cukrem. Skvělým doplněním je i tvaroh nebo krémový sýr. Takto si můžete připravit vynikající zákusky.

Zaujme tě: Proč jíst sušené švestky? Nejen chutnají, ale i léčí. Zjisti více!

Rychlé croissanty s čokoládovou náplní

  • 1 rozválené listové těsto
  • čokoládová pomazánka (Nutella, nebo jiná podle chuti)
  • 1 vejce
  • práškový cukr

Rozválejte těsto na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi 4-5 mm. Těsto rozřízněte na trojúhelníky. Velikost závisí na tom, jak velké croissanty chcete. Na širší konec každého trojúhelníka nanesete čokoládovou pomazánku. Zrolujte trojúhelník od širšího konce ke špičce, aby se čokoládová pomazánka zabalila uvnitř. Konce můžete lehce ohnout do tvaru croissantu.

Croissanty položte na plech vyložený papírem na pečení. Vejce rozšlehejte a potřete jím povrch croissantů. To jim dodá krásný lesk a zlatavou barvu. Pečte 15-20 minut při teplotě 200 °C nebo dokud nejsou croissanty nádherně zlatavé a křupavé. Před podáváním můžete croissanty posypat práškovým cukrem.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE