Otlaky na nohách: Nevěříš, ale s tímto je vyléčíš velmi rychle!

Blíží se k nám plesová sezóna, proto začínáme oprášet slavnostní róby a, samozřejmě, lodičky, respektive noblesnější boty na podpatku. Celá protančená noc v objetí prince je balzámem pro duši, ale i bolestí pro naše nohy.

Kromě toho, že nás mohou nohy bolet, v důsledku těsnějších bot se nám na nohách mohou vytvořit bolestivé otlaky. Otlaky patří mezi poranění, která nezpůsobují závažné zdravotní problémy, avšak přispívají k nepohodlí a způsobují bolest.

Ale nezoufejte, máme pro vás skvělé přírodní triky, díky kterým bolestivé puchýře vyléčíte a zabráníte vzniku infekcí. Také se v článku podíváme na to, proč a jak vzniká otlak na prstu či chodidle a jaká je prevence otlaků.

Proč vznikají otlaky?

Otlaky na nohách vznikají z důvodu tlaku nebo tření na kůži, které poškozují kůži a podkožní tkáň, zejména v oblastech s vysokou zátěží nebo tam, kde obuv těsně přiléhá.

Existuje několik faktorů, které přispívají k jejich vzniku:

  • Příliš těsná nebo velká obuv může způsobit zvýšené tření nohou nebo tlak na určité části nohy, což vede k tvorbě otlaků.
  • Nová obuv často způsobuje otlaky, protože ještě není dostatečně "rozchozená" a může být na některých místech příliš tuhá.
  • Dlouhé období chůze nebo stání, zejména v nevhodné obuvi, může zvýšit riziko vzniku otlaků v důsledku nepřetržitého tlaku a tření na kůži.
  • Zvýšené tření: Tření mezi nohou a obuví nebo mezi prsty může poškodit kůži, což vede k tvorbě otlaků. Vlhkost (pot nebo voda) může situaci ještě zhoršit, protože zvyšuje tření a usnadňuje poškození kůže.
  • Anatomické faktory: Lidé s určitými typy nohou, například s vysokou klenbou nebo plochými nohami, mohou být náchylnější k vzniku otlaků v důsledku nerovnoměrného rozložení tlaku při chůzi.
  • Vyčnívající kosti a malé výstupky na nohách mohou být náchylnější k tření a tlaku.
  • Nadváha: Nadváha může zvýšit tlak na nohy, což zvyšuje riziko vzniku otlaků, zejména při delší chůzi nebo stání.

Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (1. díl)

aloe vera a kokosový olej

Zdroj: Depositphotos

Babské rady, jak vyléčit otlaky přírodními pomocníky:

1. Aloe vera a kokosový olej – první pomoc při otlacích

Přírodní krém z těchto 2 ingrediencí nabízí základní živiny pokožce, které zmírňují puchýře a pomáhají hojení otlaků. Oba jsou antimikrobiální, proto brání šíření infekcí a pomáhají tkáni rychleji se zregenerovat.

Potřebujete jen 2 lžíce gelu z Aloe vera a 1 lžíci kokosového oleje. Smíchejte je tak, aby vám vznikla jednotná hmota, kterou nanášejte na otlaky 2 nebo 3krát denně, dokud vám puchýře nezmizí.

Podívej se také: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (2. díl)

mořská sůl a levandule

Zdroj: Depositphotos

2. Morská sůl a levandulový olej mohou léčit otlaky.

Kombinací antiseptických vlastností mořské soli a regenerační síly levandulového oleje získáte ideální kúru pro ošetření bolestivých puchýřů od bot.

Budete potřebovat 2 lžíce mořské soli, 2 lžíce levandulového oleje a 5 šálků vody. Nejprve zahřejte vodu a předtím, než začne vařit, ji sejměte z plotny a přidejte sůl s levandulovým olejem.

Směs přelijte do nádoby, ve které si uděláte relaxační koupel nohou. Takovou koupel si užijte po dobu 20 minut alespoň 2 až 3krát denně. Už během jednoho dne by mělo dojít k ústupu bolesti.

3. Banán a avokádo pomáhají na otlaky

Myslíte, že neobvyklá kombinace? Ani moc ne. Avokádo a banán totiž obsahují aminokyseliny, mastné kyseliny a antioxidanty, které stimulují regeneraci buněk a ošetřují postiženou oblast.

Potřebujete pouze ½ zralého banánu a ½ zralého avokáda. Oba ingredience pořádně rozmixujte a vytvořte si přírodní krém. Ten naneste vždy večer na puchýře a nechte působit 20 minut. Následně opláchněte studenou vodou.

Poznáte i jiné přírodní látky/ingredience, které dokážou rychle zahojit otlaky?

Použijte ochranné produkty

Zdroj: Depositphotos

Jak zabránit otlakům – tipy na prevenci otlaků:

  1. Vhodná obuv: Nosťe obuv, která dobře sedí. Dopřejte nohám obuv, která je dostatečně velká, aby poskytovala dostatek prostoru pro prsty, ale zároveň dostatečně pevná, aby noha v ní neklouzala. Výběr velikosti nepodceňujte, i to pomůže předcházet puchýřům.
  2. Preferujte obuv z přírodních materiálů: Tyto materiály jako kůže lépe dýchají a přizpůsobí se tvaru vaší nohy.
  3. Používejte kvalitní ponožky: Zvolte ponožky bez švů nebo s plochými švy, abyste minimalizovali tření. Ponožky z materiálů, které dobře odvádějí vlhkost, pomáhají udržet nohy suché a snižují riziko vzniku otlaků.
  4. Použijte ochranné produkty: Na místa náchylná k otlakům aplikujte ochranné náplasti nebo gelové vhodné vložky, které snižují tření. Před fyzickou aktivitou použijte speciální krémy nebo pudry na nohy, aby jste snížili vlhkost a tření.
  5. Postupná adaptace na novou obuv: Nové boty noste postupně, aby si vaše nohy mohly zvyknout a předcházely tvorbě otlaků. Pokud cítíte, že obuv začíná tlačit, použijte na tato místa ochranné náplasti.
  6. Péče o nohy: Udržujte nohy v dobré kondici. Pravidelně si kontrolujte nohy na přítomnost otlaků, puchýřů nebo jiných poškození. Udržujte kůži na nohou hydratovanou, ale vyhněte se nadměrné vlhkosti mezi prsty.
  7. Přizpůsobte své aktivity: Pokud vykonáváte činnost, při které máte sklon k otlakům, zvažte použití speciální obuvi navržené pro tuto aktivitu nebo omezte dobu, po kterou jsou vaše nohy vystaveny tlaku a tření.
  8. Změňte obuv během dne: Pokud je to možné, během dne změňte obuv, aby jste snížili tlak a tření na stejných místech nohy.
0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE