Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (1. díl)

Silná imunita je naším ochráncem a umožňuje nám tak základní věc, jakou je přežití. Bereme to za samozřejmost, ale naše imunita pracuje nonstop, abychom přežili a zvládli setkání se zátěžemi, které by bez silné imunity představovaly pro nás obrovské nebezpečí.

Všichni o imunitě něco víme. Ale aby jsme měli silnou imunitu a byli zdraví, nestačí mít o ní informace, nejdůležitější je vždy to, co pro její posílení děláme sami.

Jedna moudrost mistra Lao-c’ říká: „I dlouhé cesty začínají prvním krokem.“ Proto, pokud chceme mít silnou imunitu, udělejme každý den krok k jejímu posílení.

9 kroků k silné imunitě

  1. hluboké dýchání
  2. vnitřní nastavení
  3. spánek – regenerace
  4. pohyb, otužování
  5. zdravé střevo a strava
  6. dostatek čisté vody
  7. odstranění toxinů, těžkých kovů a zátěže elektrosmogu
  8. vyladění energetického systému našeho těla
  9. spojení s přírodou, její silou a přírodní prostředky, vitamíny, minerály

Doporučujeme: Infralampa a jej skvělé léčebné účinky, které musíš znát!

silná imunita

Zdroj: Depositphotos

1. krok – hluboké dýchání

První krok ke silné imunitě je hluboké DÝCHÁNÍ. Dech je život. Dokud dýcháme, žijeme. Hluboké brániční dýchání do břicha je zdravé – plný nádech do břicha a do celého hrudníku a výdech, až se nám stáhne břicho.

Když jsme byli děti, dýchali jsme tímto způsobem. Postupně si však většina z nás osvojila povrchní dýchání (ať už jako reakci na různé stresory, jako znečištěné ovzduší, teplotu, hluk, pracovní zátěž a podobně), kdy nedochází k úplnému nádechu, ale někde v polovině se zastavíme a vydechneme. Při mělkém dýchání se tělo nachází ve stálém cyklickém stresovém stavu.

To aktivuje stresový sympatický nervový systém, který je zodpovědný za reakci útok – útěk – zmrazení. Mělké dýchání nejenže v nás aktivuje stresovou odpověď, mělké dýchání také způsobí, že se stres stane naším zvykem.

A dlouhodobé mělké dýchání může vážně ohrozit naši imunitu a zdraví. Chronický stres, který je spojen s mělkým dýcháním, má mimo jiné za následek snížení počtu lymfocytů, bílých krvinek, které chrání organismus před patogeny. Potom jsme náchylnější k různým nemocem a prodlužuje se čas potřebný k uzdravení.

Pozri také: První pomoc: Co dělat, když máme poraněný nehet?

dýchací cvičení

Zdroj: Depositphotos

Mělké dýchání také může vést k únavě, prohloubit problémy s dýchacím systémem a podobně. Když dýcháme pouze hrudníkem, tedy mělce, používáme svaly plic, krku a zad, abychom se mohli nadechnout, což může z dlouhodobého hlediska vyústit až do bolestí krku a hlavy a také k změnám držení těla.

Pokud je tedy naše dýchání mělké a rychlé, nedostatečně okysličujeme krev a do buněk se dostává méně kyslíku. Naopak, když dýcháme pomalu a hluboce, dostává se do buněk více kyslíku a zároveň se nacházíme ve stavu parasympatiku, tedy v regeneračním a relaxačním nastavení.

Pomalé a hluboké dýchání umožňuje tělu regeneraci a správnou funkci imunitního systému. Pokud se chceme udržet zdraví, nebo se vyléčit, je důležité věnovat dýchání pozornost. Když dýcháme do břicha, tedy hluboce, snižuje to krevní tlak, puls, uvolňuje to svaly, snižuje stres a zvyšuje hladinu energie.

Pozri také: Jak odstranit ušní maz? Raději zapomeň na nebezpečné vatové tyčinky!

hluboké dýchání

Zdroj: Depositphotos

Alespoň ráno a večer bychom se mohli soustředit na naše dýchání a trénovat hluboké dýchání do břicha. Zpočátku to může jít těžko, protože bránice je ztuhlá a je třeba ji rozcvičit, ale každým tréninkem se to bude zlepšovat, až nám hluboké dýchání bude přirozené i při stání nebo chůzi.

Trénovat hluboké dýchání můžeme při ležení na zádech buď s nataženými nebo v kolenou pokrčenými nohami. Snažíme se co nejvíce hluboce nadechnout do břicha, potom dlouho pomalu vydechujeme. Opakujeme 21-krát ráno i večer.

Takto se postupně naučíme dýchat hluboko do břicha, což se velmi pozitivně odrazí na našem zdraví. Lepší okysličené buňky mohou lépe fungovat a stárnou pomaleji.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE