Infralampa a jej skvělé léčebné účinky, které musíš znát!

Mnoho lidí odkládá návštěvu lékaře na poslední chvíli. V současnosti však již existuje množství prostředků, které dokážou ulevit od problémů se zdravím i v pohodlí domova. Mezi ně můžeme zařadit například lampu, která vyzařuje infračervené světlo, jež má množství pozitivních vlivů na lidský organismus.

Infralampa je velkým pomocníkem při bolesti, svalových křečích, kožních problémech i při péči o pleť. Jaké jsou účinky infralampy? Co je infračervené záření? Co je třeba vědět o používání infralampy?

Podívej se také: Potraviny s obsahem železa – jsou rostlinné zdroje bohatší než maso?

Infralampa a infračervené záření (infračervené světlo)

Infralampa je přístroj, který se běžně používá k léčbě mnoha zdravotních obtíží. Je založen na principu léčby světlem. Vyzařuje infračervené paprsky s vlnovou délkou přibližně 780 až 1400 nanometrů. Ty se dostávají do hlubších vrstev kůže, kde dochází k zahřátí a následnému odvádění tepla krví.

Díky tomu se rozšiřují cévy, zvyšuje se průtok krve i lymfy a organismus je lépe prokrvený. Infračervené světlo není žádným výmyslem moderní doby. Jde o část spektra záření, které se šíří ze slunce. Je neviditelné pro oko a člověk ho vnímá pouze jako teplo pronikající do kůže.

Terapie světlem (světelná terapie, fototerapie), v tomto případě infračerveným, je založena na vědecky ověřeném ozáření určitých míst tak, aby došlo k fyziologickým reakcím kůže.

Infračervené světlo dokáže proniknout do více než 10 milimetrů hloubky. Kromě léčebných účelů se využívá také jako zdroj tepla do saun, ohřívačů nebo na odmrazování letadel.

Viz také: Mandlové kameny: Příčina zápachu z úst, o které ví jen málokdo!

Léčba infračerveným světlem

Zdroj: Depositphotos

Znáte terapii infračerveným světlem?

Hlavním léčebným prvkem zmíněných lamp je infračervené světlo. Toto světlo je důležitou formou energie, jejímž vlivem může docházet k léčebným procesům. Po použití infralampy se tělo prokrvuje, čím dochází k rychlejší látkové výměně. Taktéž začínají z organismu odstraňovat toxické látky nahromaděné v buňkách.

Infračervené světlo:

  • zlepšuje růst buněk i syntézu DNA,
  • má příznivý vliv na stav cév,
  • pomáhá při vysokém krevním tlaku,
  • zvyšuje přísun kyslíku do těla,
  • urychluje metabolismus,
  • zpomaluje procesy stárnutí,
  • brání ukládání podkožního tuku

Infračervené světlo pomáhá nejen při různých onemocněních a zdravotních obtížích, ale jeho účinky jsou pozorovatelné i zvenčí. Zvyšuje totiž elasticitu kolagenových vláken, čím zlepšuje stav i vzhled kůže.

Účinky infračerveného světla

Zdroj: Depositphotos

Kdy se vyplatí vyzkoušet infralampu?

• Infralampa na bolest

Infralampa vám pomůže s celou řadou zdravotních obtíží. Pomocí infračerveného záření lze bojovat proti bolestem pohybového aparátu a svalovým křečím. Doporučuje se její použití při poúrazových stavech, sportovních úrazech, zraněních kostí, svalů a šlach, poraněních kůže nebo při kožních onemocněních. Vyzkoušejte ji, pokud trpíte revmatismem, ischiálií, artritidou nebo dnou.

• Infralampa pro dutiny

Infralampa je také možné použít jako doplňkovou léčbu při krčno-nosním-ušních onemocněních. Je skvělým pomocníkem pro lidi s astmatem, akutní nebo chronickou rýmou nebo zánětem dutin. Může pomoci zmírnit příznaky sinusitidy (zánět dutin), bolesti krku a další podobné problémy.

• Infralampa na pleť

Světelná terapie infračerveným světlem je vhodná i při péči o pleť a kultivaci krásy. Zkuste ji využít k zlepšení stavu znečištěné pleti. Infračervené světlo totiž skvěle prokrvuje a otevírá póry, což představuje perfektní základ pro následné čištění pleti.

Další účinky infračervené lampy:

  • zlepšení krevního oběhu v organismu,
  • lepší okysličení organismu,
  • úlevu od bolesti a pomoc při hojení ran,
  • rychlejší odstranění toxinů z těla,
  • podporu tvorby kolagenových vláken.
Použití infralampy

Zdroj: Depositphotos

Jak vybrat infračervenou lampu?

V současnosti již není problémem pořídit si infralampu i pro domácí použití. Její cena se liší v závislosti na velikosti a značce. Pro běžné použití v pohodlí domova se můžete rozhlédnout po lampách v cenovém rozpětí od 380 do 1 000 CZK. Na trhu však najdete i podstatně dražší kvalitní infračervené lampy.

Kromě ceny je při výběru lampy třeba zvážit další parametry:

  • Typ infralampy: Existují různé typy infračervených lamp, včetně stolních lamp, stojacích lamp, přenosných lamp a lamp určených k montáži na stěnu nebo strop. Vyberte ten typ, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a použití.
  • Velikost a dosah ozáření: Zjistěte, jaký je dosah ozáření infralampy a zda to bude dostatečné pro vaše potřeby. Některé lampy mají větší dosah a jsou vhodné pro větší místnosti nebo plochy, zatímco jiné jsou určeny pro osobní použití nebo místnosti menších rozměrů.
  • Výkon infralampy a nastavitelná nastavení: Zkontrolujte výkon infralampy a její možná nastavení. Některé lampy mají nastavitelnou intenzitu ozáření nebo různé režimy ozáření, což vám umožní přizpůsobit si úroveň tepla a intenzitu infračerveného záření podle vašich potřeb.
  • Bezpečnostní funkce: Při výběru infralampy je důležité věnovat pozornost bezpečnostním funkcím, jako jsou automatické vypínače, ochranné mřížky nebo funkce, které zabrání přehřátí.
  • Kvalita a spolehlivost: Zvažte značku a kvalitu infralampy. Přečtěte si recenze a zkušenosti ostatních uživatelů a zjistěte, zda je daná lampa spolehlivá a dlouhotrvající.
  • Další funkce: Zkontrolujte, zda má infralampa další užitečné funkce, jako jsou časovače, terapeutické programy, různá nastavení teploty nebo možnost ovládání dálkovým ovladačem.

Jak se používá infralampa?

Při používání tohoto zařízení je důležité myslet na to, jak dlouho používat infralampu a jak ji nasměrovat na požadovanou oblast. Čas používání lampy nemusí být jednoznačně stanoven. Postup a způsob použití však najdete v příbalovém letáčku produktu.

Obecně se infralampa používá jednou nebo dvakrát denně po dobu asi 5 až 10 minut. Pokud teprve začínáte s léčbou pomocí infračerveného světla, bude vám stačit pár minut ohřevu. Ozáření infračerveným světlem by jednorázově nemělo trvat déle než 12 minut. Po zapnutí zařízení nasměrujte světlo na požadovanou část těla.

Vzdálenost mezi vámi a lampou by měla být přibližně 40 centimetrů. Pokud pocítíte příliš velké pálení, klidně terapeutickou lampu oddálte. Při ohřívání obličeje nezapomeňte mít zavřené oči. Pokud si všimnete na kůži jakoukoli nežádoucí reakci, přestaňte zařízení používat. V takovém případě je používání infračervené lampy nežádoucí.

Nežádoucí účinky infralampy

Pri správnom použití se obvykle neobjevují žádné výrazné nežádoucí účinky způsobené infralampou. U jedinců s citlivější pokožkou se může objevit například pocit vysušení kůže, protože teplo odvádí z kůže určité množství vlhkosti.

Možným problémem je spálení kůže nebo podráždění očí, což se objevuje zejména v případě, že jedinec s zařízením nezachází správně. Jak jsme zmínili výše, zařízení je nutné udržovat od těla v určité bezpečné vzdálenosti, stejně jako se vyhnout pohledu do světla.

Také se mohou objevit problémy, pokud je infralampa nevhodně použita při onemocnění, jehož příznaky se vlivem tepla mohou zhoršovat. Pokud si nejste jisti, zda vám infralampa pomůže s vaším zdravotním problémem, neváhejte se s otázkou obrátit na lékaře.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE