Majoránka: Co všechno dokáže? Připrav si čaj nebo olej a sleduj!

Majoránka je známá především jako aromatické koření, které se používá například do guláše. Její léčivé vlastnosti jsou však známy asi málokterému. Tato bylina má přitom množství pozitivních účinků na zdraví člověka. Ve farmacii ji využívají jako přísadu do čajových směsí a lidové léčitelství ji doporučuje používat do koupelí a na ošetření ran.

Majoránka má mimo jiné blahodárný vliv, například na trávení, ale pomoci dokáže i při rýmě či chřipce. V následujícím článku vás seznámíme se všemi skvělými vlastnostmi této známé kořeniny a s tím, jaké má využití!

Zázračná majoránka – co o ní nevíte?

Majorán zahradní (latinsky Origanum majorana) je rostlina z čeledi hluchavkovité. Lidově se mu také říká majoránka. Dorůstá do výšky 25 až 30 centimetrů. Majorán pochází ze Středomoří. Pěstovali a využívali ho už staří Řekové, Římané či Egypťané.

Do dalších koutů Evropy se dostal pravděpodobně během křižáckých výprav. Tato bylina není náročná na pěstební podmínky. Potřebuje však dostatek slunce a tepla.

Pro majoránku je ideální stálá teplota nad 19 stupňů. V našich klimatických podmínkách je proto vhodné ji pěstovat například doma v květináči. Majoránka je charakteristická svou příjemnou vůní a rozvětveným stonkem s oválnými listy.

Má drobné květy bílé barvy, někdy až růžové, které tvoří husté hrozny. Rostlina kvete od července do srpna. Z majoránu se sbírají mladé listy, které se následně suší. Nejčastěji se používají jako koření.

Podívej se také: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (2. díl)

žaludeční obtíže

Zdroj: 168

Majoránka jako léčivá bylina

Majoránka obsahuje bílkoviny, omega 3 a 6 mastné kyseliny i důležitou vlákninu. Rovněž je zdrojem cenných minerálních látek a stopových prvků. Tělu doplní železo, fosfor, zinek, měď, selen, mangan i vápník. Rovněž obsahuje vitamíny C, E i K, kyselinu listovou, lutein, cholin či betakaroten.

Léčivé účinky majoránky:

  • má antiseptické účinky a podporuje přirozenou obranyschopnost těla,
  • blahodárný vliv má zejména na proces trávení, účinně odstraňuje plynatost a podporuje metabolismus,
  • pomáhá při nadýmání, průjmu, žaludečních křečích a střevní kolice, má také močopudné účinky, napomáhá odstraňovat z těla nadbytečnou vodu,
  • zvyšuje vylučování žluči,
  • ovlivňuje tvorbu červených krvinek,
  • představuje pomocníka při prvních projevech onemocnění, dokáže bojovat proti kašli a uvolňovat hleny,
  • pozitivní vliv má i na nervový systém – uklidňuje organismus, odstraňuje stres a zlepšuje kvalitu spánku,
  • má antioxidační působení.

 Příprava majoránky ve formě čaje

Majoránku zná většina lidí jako koření. Hodí se například do bramborových placků, guláše, pomazánek, k bramborovým pokrmům či k pečenému nebo grilovanému masu. Využít se však dá i na přípravu léčivého čaje.

POSTUP: Do hrníčku nasypte 1 čajovou lžičku sušených listů majoránky, zalijte dvěma decilitry vroucí vody a nechte louhovat asi 10 minut. Poté čaj sceďte a teplý vypijte po doušcích.

Čaj z majoránky je vhodný na uvolnění hlenů, při rýmě, chřipce, bolestech břicha či na podporu trávení.

Doporučujeme: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (4. díl)

majoránkový čaj

Zdroj: Depositphotos

Olej z majoránky

Z majoránky se dá také připravit olej, který ocení hlavně reumatici. Budete na něj potřebovat 30 gramů čerstvě nasekané natě a 0,5 litru kvalitního oleje, například olivového. Majoránku s olejem uskladněte v dobře uzavíratelné nádobě na tmavém místě po dobu dvou až tří týdnů. Nádobu občas protřepejte. Nakonec olej sceďte přes látku. Použít ho můžete na masáž bolestivých částí těla nebo páteře.

Domácí majoránková mast

Majoránková mast je skvělým pomocníkem, který se neztratí v žádné domácnosti po celý rok a zejména ne v období chřipek či nachlazení. Mast z majoránky pomáhá ulevit dýchacím cestám, osvědčila se například při zánětu dutin, kašli i bolesti hrdla. Na její přípravu potřebujete:

  • 10 g čerstvé majoránky (můžete však použít i sušenou)
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • 20 g včelího vosku

POSTUP: Do hrnce nalijeme olej, přidáme majoránku a na mírném ohni vaříme přibližně 5 minut. Vzniklý majoránkový olej necháme při pokojové teplotě odpočívat následujících 12 hodin. Poté směs přecedíme přes gázu a bylinky pořádně vymačkáme. K oleji přidáme včelí vosk a pomalu zahříváme ve vodní lázni. Pokud chcete účinky majoránkové masti ještě podpořit, můžete do ní přidat pár kapek eukalyptového esenciálního oleje. Hotovou mast skladujeme v uzavíratelné skleněné nádobě.

Jak pěstovat majoránку

Chcete si pěstovat vlastní majorán zahradní? To není žádný problém, tato bylinka se snadno pěstuje. Majoránka potřebuje plné slunce a dobře odvodněnou půdu. Pokud ji pěstujete venku, vyberte místo, kde bude mít rostlina alespoň 6 až 8 hodin přímého slunečního světla denně. Použijte kvalitní zahradní půdu, preferuje neutrální až mírně zásadité pH.

Pokud začínáte se semínky, vysévejte je uvnitř asi 6 až 8 týdnů před posledním mrazem. Vždy můžete použít zakoupené sazenice pro rychlejší začátek. Přesaďte je ven, když hrozba mrazu pominula.

Zalévejte pravidelně, ale nepřelévejte. Majoránka nepotřebuje mnoho vody a je důležité nechat půdu mezi zaléváním vyschnout. Pravidelné stříhání podporuje hustší růst a zabrání nechtěnému kvetení. Listy majoránky můžete sbírat, když rostlina dosáhne dostatečné velikosti. Čím častěji sbíráte listy, tím více listů rostlina vyprodukuje.

Majoránka není úplně mrazuvzdorná. V chladnějších oblastech ji před prvním mrazem přesaďte do květináče a uchovávejte ji uvnitř nebo ji chraňte venku. Pokud nemáte zahradu, majoránku můžete pěstovat i v květináčích na slunečném okně. Dbejte na to, aby květináč měl drenážní otvory.

Jak uskladnit majoránku?

Majoránku můžete sušit ve stínu, rozloženou v tenké vrstvě. Vyhněte se přímému slunečnímu světlu, které může vyblednout barvu a zničit aroma. Majoránku můžete také sušit uvnitř domu, na suchém, dobře větraném místě.

Majoránka by měla být úplně suchá, když se její listy snadno drobí. Po usušení uskladněte majoránku v uzavřených nádobách, nejlépe ve tmavých skleněných nebo keramických nádobách, aby jste minimalizovali expozici světlem.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE