4 nejčastější příčiny ucpaného odpadu v domácnostech

Ucpaný odpad. Snad každý v domácnosti se s ním někdy setkal a dobře ví, že tahle zdánlivá drobnost umí pěkně potrápit. Často se k neodtékajícímu odpadu přidá nepříjemný zápach a je potřeba najít rychlé řešení, jak odpad vyčistit.

Většinou stačí obyčejné babské rady, které doporučují jedlou sodu, horkou vodu nebo třeba ocet. Účinnější a spolehlivější jsou většinou prostředky na bázi kyseliny sírové, které dokážou vyčistit jak odpady u kuchyňských dřezů, tak i v koupelně.

Některá znečištění jsou ale bohužel tak velká, že pomůže jen zkušený instalatér a odborný zásah. Dobrou zprávou je, že problémům se dá předcházet, když se vyvarujete následujícím chybám. Často je děláme nevědomky a drobná změna ve fungování domácnosti nám může pomoci, abychom tyhle nepříjemné problémy eliminovali.

Přečti si: Co je laminace obočí? Jaké jsou její výhody a jak na ni v pohodlí domova?

Nejčastější prohřešky v domácnostech jsou:

Vhazování zbytků jídla a tuků do kuchyňské výlevky

Jednou pro vždy si zapamatujte, že zbytky jídla do kuchyňského dřezu rozhodně nepatří a poctivě je vyhazujte do popelnice. Častou chybou je i vhazování kuchyňských zbytků do toalety, velké kusy jídla mohou potrubí kdekoliv zákeřně ucpat.

Horší než zbytky jídla jsou ale ve výlevce různé oleje po smažení, mastnota či jakékoliv tuky. Dokáží se usadit na zdech potrubí a doslova zalepit celý profil. Mastnota lze navíc jen velmi často odstranit pomocí chemických čističů a v krajním případě je nutné část trubek dokonce vyměnit.

Nevhodné chování v koupelně

Zdroj: Depositphotos

Nevhodné chování v koupelně

Podobné chyby často děláme i v koupelně, kde se ale nejedná o jídlo a mastnotu, ale spláchnutí oholených vousů nebo třeba ostříhaných vlasů. Jednoduchým řešením může být třeba sítko v odtoku vany, zejména pokud víte, že máte dlouhé a často padající vlasy.

Přemýšlejte také nad tím, jak moc špinavé prádlo ve vaně mácháte či jestli je opravdu dobrý nápad vylévat do odpadu vodu po vytírání podlahy. Zkrátka do odpadu patří jen a pouze špinavá voda, ne vlasy, jídlo ani zbytky kosmetických přípravků.

Bude tě zajímat: Elegance a péče: Wellness na zámku jako luxusní zážitek
 

ucpaná toaleta

Zdroj: Depositphotos

Ucpaná toaleta

Velmi často se v domácnostech ucpávají také toalety. Běžné je „utopení“ košíčku na vůně, vhození hračky či jiného předmětu dítětem nebo odhazování nevhodných hygienických potřeb, typicky například vlhčených ubrousků či ženských hygienických pomůcek.

Vodní kámen

V domácnostech s tvrdou vodou se pak přidává ještě jedna typická příčina a tou je vodní kámen. Oproti prvním třem příčinám se s vodním kamenem bojuje dosti těžko a prakticky se mu nedá předcházet. Pokud hledáte cestu, jak odstranit vodní kámen, zkuste v nejprve sáhnout po kyselině citrónové a horké vodě.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE