Jak správně konzumovat kaki? Takto podpoříš jeho dozrávání!

Sezóna plodů kaki (také známé jako hurmikaki) je v plném proudu. Těšili jsme se na ni skoro celý rok a teď konzumujeme sladké kaki každodenně. Abyste si vychutnali skutečnou chuť tohoto ovoce pocházejícího z Asie, musíte ho však nechat dozrát, jako každé dovážené ovoce.

Existuje mnoho druhů kaki, na Slovensku se omezujeme na 1-2 druhy. Ty jsou šlechtěny tak, aby neobsahovaly hnědá semínka, z nichž jeden plod může obsahovat asi pět. Jsou dostatečně velké a hebké. Místo nich najdete v šlechtěném kaki pouze malou hnědou tečku, ze které se semínko nestalo. Není to žádný hmyz ani chyba. Někdy může být i dužina v kaki zhnědnutá, není to žádná vada, pouze estetická. Nebojte se konzumovat.

Jak jíst plody kaki? Jak vypadá zralé kaki a jak konzumovat kaki? Dozvíte se více v článku!

Jak poznat zralé kaki?

Některé druhy kaki jsou hořké, úplně nejedlé, pokud je ochutnáte před dozráním. U nás se většinou dostane druh, který není hořký. Takže lidé jedí tvrdé a nezralé ovoce, aniž by si to uvědomovali. To má za následek problémy s trávením a tak si člověk už ovoce nedá, kvůli špatné zkušenosti. Je to však jen chyba nezralosti.

Poznávání zralých kaki může být poměrně jednoduché, pokud víte, na co se dívat. Zralé kaki mají typicky hladkou, žlutohnědou až oranžovou kůži. Vyhněte se kaki se zelenou a tvrdou kůží, protože ještě nejsou dostatečně zralé.

Zralé kaki by měly mít mírně měkkou a hladkou kůži. Když jemně stlačíte kaki prsty, měla by být mírně poddajná. Pokud ovoce jemně stlačíte prsty, mělo by se mírně stlačit, ale nebýt příliš měkké. Pokud je kaki příliš měkká, může být příliš přezrálá. Zralé kaki mají sladkou a voňavou aromu. Když je přiblížíte k nosu, měli byste cítit příjemnou vůni.

Doporučujeme: Opečený česnek: Tohle dokáže s tělem do 24 hodin!

kaki

Zdroj: Depositphotos

Jak zpracovat kaki?

Kaki se neloupe. Konzumuje se i suší se se slupkou. Některý druh může mít extra tvrdou slupku, ale zralá kaki se loupat nedá. Křehká slupka se trhá a snadno žvýká.

Před konzumací byste měli kaki dobře umýt v teplé vodě. Tím se odstraní nečistoty. Následně můžete ovoce nakrájet na půlky nebo na plátky podle svých preferencí. Je to osobní volba, jak chcete kaki jíst.

Jak jíst kaki?

Kaki můžete jíst čerstvé, nebo je můžete přidat do různých receptů, jako jsou ovocné saláty, dezerty nebo smoothie. Mějte na paměti, že kaki má jemnou a sladkou chuť, což ho dělá skvělým doplňkem k jiným ovocům a dezertům. Tipů na konzumaci kaki:

  • Nakrájejte kaki na plátky nebo kostky a přidejte ji do ovocného salátu společně s dalším oblíbeným ovocem, jako jsou jahody, banány a kiwi.
  • Přidejte kaki do smoothie pro její sladkou chuť a texturu. Můžete ji mixovat s jogurtem, banány a medem na hladký a zdravý nápoj.
  • Připravte si domácí kaki marmeládu nebo omáčku. Stačí kaki vařit s cukrem a citronovou šťávou. Potom ji můžete použít jako náplň na palačinky, toast nebo do jogurtu.
  • Použijte kaki jako složku do dezertů, jako jsou koláče, muffiny nebo tvarohový koláč. Její sladká chuť přidá příjemnou aromu a barvu do vašeho dezertu.
  • Přidejte nakrájenou kaki do syrových pokrmů, jako jsou salsy nebo guacamole, aby jste přidali sladkou a šťavnatou chuť.
  • Dopřejte si kaki na vanilkové zmrzlině jako lahodný dezert. Také se dá z plodů připravit domácí zmrzlina z kaki.

 

kaki nezralá

Zdroj: Depositphotos

Jak podpořit dozrávání kaki?

Do papírového nebo mikrotenového sáčku vložíme kaki a zralá jablka. Necháme uzavřené ve sáčku několik dní. Už po dvou dnech jsou kaki měkké a super sladké. Pokud je necháte v sáčku ještě několik dní, budou šťavnaté, křehké a dužina bude skoro průhledná. Maximální zralost. Pak se těžko přenášejí a při konzumaci se pořádně zašpiníte šťávou… To je skvělé i pro pleť.

Proč jablka urychlují dozrávání? Za dozrávání ovoce a zeleniny je zodpovědný hormon dozrávání – etylen. Ten ale zároveň způsobuje, že se nám ovoce a zelenina začnou kazit. Některé druhy ovoce a zeleniny produkují etylenové plyny více, jiné méně. Jablka jsou po banánech top výrobcem etylenu a tak dokáží urychlit dozrávání ovoce, etylenem, který vylučují.

Vždy si nechte ovoce dozrát! Pak objevíte pravou chuť a výhody ovocné stravy. Strom churmy přežije i v Česku, pokud můžete, začněte pěstovat.

Doporučujeme také: Vitamínová bomba v podobě černého granátu – ostružiny!

kaki

Zdroj: Depositphotos

Zdravotní přínosy konzumace kaki

  • Kaki obsahuje vitamíny A, C, E a K, stejně jako minerály, jako je draslík, vápník a hořčík. Tyto živiny jsou důležité pro zdraví kostí, srdce, imunitního systému a zraku.
  • Toto ovoce je bohaté na antioxidanty, jako je vitamín C, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle a snižují riziko oxidačního stresu a chronických onemocnění.
  • Kaki obsahuje vlákninu, která je důležitá pro zdravý trávicí systém. Vláknina pomáhá regulovat trávení a snižuje riziko zácpy.
  • Kaki má nízký obsah tuku a kalorií, což ji činí vhodnou pro ty, kteří se snaží udržet zdravou váhu.
  • Obsah draslíku a vlákniny v kaki může pomoci udržovat zdravý krevní tlak a snižovat riziko onemocnění srdce.
  • Vitamín C a další živiny v kaki mohou posílit imunitní systém a pomoci vám odolávat infekcím.
  • Vitamín A obsažený v  kaki je důležitý pro zdraví očí a může přispět k udržení dobrého zraku.
  • Některé složky v kaki mají protizánětlivé vlastnosti, což může pomoci zmírnit zánětlivé stavy v těle.

 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE