Co jste potřebovali vědět o striích

Drobné jizvičky na kůži našeho těla mohou občas trochu svědit, ale nejsou vůbec nebezpečné nebo škodlivé. Přesto je nikdo z nás nevítá s nadšením. Někdo je neřeší a přijímá je jako součást sebe sama, jiný se snaží je odstranit nebo alespoň částečně vymazat, protože je považuje za vadu na kráse.

Nikdo nejsme dokonalý. Pokud jde o naši tělesnou schránku, čím jsme starší, tím více je to znát. Čas a to, co jsme prožili, na nás nechává nesmazatelné stopy. Patří mezi ně i strie, které postihují až 40 % populace, a to jak mužů, tak i žen.

Mívají různou velikost, tvar, barevný odstín či hloubku. Mohou mít například podobu úzkých zvlněných pásků nebo drobných nitek. Když jsou čerstvé, bývají tmavší, postupně pak blednou, až do stříbřitě šedého odstínu. To, jak vypadají, závisí zejména na tom, co strie způsobilo a jak dlouho je máte, ale také na barvě a typu vaší pokožky či na místě, na kterém se objevují.

Jak a proč vznikají strie?

Vznik strií obecně souvisí s rychlým natažením, někdy i zmenšením kůže, což nejčastěji souvisí s přírůstkem či úbytkem tukové nebo svalové tkáně. Ačkoli je kůže elastická a umí se do značné míry změnám přizpůsobit, pokud jsou změny rychlé a markantní, zanechá to na ní stopy. Při náhlém natažení kůže se potrhají kolagenová a elastinová vlákna ve střední vrstvě kůže (dermis). Tyto trhliny se pak na povrchu pokožky projeví jako jizvičky, protože se kůže nemůže tak rychle obnovit a hlubší vrstva zůstává odhalena.

Strie se nejčastěji tvoří v místech, kde se nejvíce ukládá tuk. Je to tedy ba břiše, hrudníku, hýždích, bocích a stehnech. Strie se ale mohou objevit prakticky kdekoli, třeba i na zádech či pažích. Nejčastější příčinou jejich vzniku je náhlý růst nebo přibírání na váze. Bývá to zpravidla v období puberty a těhotenství, ale se vznikem strií se setkáváme také například u pacientů s hormonální léčbou. Svou roli přitom hraje genetická dispozice.

 

NIVEA LUMINOUS630® krém a olej

Zdroj: Nivea

Dají se strie odstranit?

Úplně se strií zbavit a mít jako pokožku jako dřív, možné bohužel není. Jakmile se jednou trhlinky a jizvičky vytvoří, jde o nevratnou změnu. Dobrou zprávou je, že se dá jejich vzhled a viditelnost výrazně zlepšit. Řešení nabízejí buď dermatologové s laserovou či světelnou terapií, mikrodermabrazí (odstranění tenké vrstvy kůže) nebo aplikací roztoku s retinolem.

Účinné a inovativní řešení nabízí nyní také NIVEA v podobě produktů řady NIVEA LUMINOUS630®. Jde o tělové olejové sérum proti striím NIVEA a tělový krém NIVEA proti pigmentovým a slunečním skvrnám.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE