Opečený česnek: Tohle dokáže s tělem do 24 hodin!

Česnek je skvělým přírodním lékem. Má antibiotické a antibakteriální účinky a slouží jako prevence proti mnoha onemocněním. Je typický nejen svou štiplavostí, ale také silnou vůní. Možná právě proto ho mnozí lidé používají zřídka. Existuje však jeden skvělý způsob, jak dopřát svému tělu tuto zdravou zeleninu.

Opečený česnek je jednoduchý na přípravu, chutný a navíc dokáže ve našem těle skutečné zázraky. Jak opečený česnek působí na naše tělo a co bychom měli vědět o účincích opečeného česneku? Přečtěte si, jak pár stroužků opečeného česneku uzdraví organismus během 24 hodin!

Co byste měli vědět o česneku

Kuchyňský česnek je rostlina z čeledi česnekovité pocházející ze střední Asie. Z rostliny se využívá kořen, který se v kulinářství používá jako zelenina a koření. Je zdrojem cenných bílkovin, antioxidantů a vlákniny.

Také obsahuje vitamíny B, C, E, K a minerální látky jako selen, železo, draslík, síra, fosfor a zinek. Česnek má své místo i v lidovém léčitelství. Už starověcí Egypťané a Řekové ho používali při problémech s trávením nebo dýchacími potížemi.

Stejně tak jim dodával energii a pomáhal potlačit záněty a infekce v těle. Nicméně ho znali i Slované, u nichž byl také součástí přírodního léčitelství. A nakonec, jedna zajímavost. Víte, proč česnek smrdí? Podle lidových moudrostí proto, aby od člověka odpuzoval všechny démony a zlé duchy.

Podívej se také: Recept na domácí česnekovo-sýrové šneky

 

Opečený česnek

Zdroj: Depositphotos

Jak upéct česnek pečený v slupce?

Pokud chcete pro své tělo udělat něco dobrého, připravte si opečený česnek. Tímto způsobem využijete všechny jeho skvělé vlastnosti. Česnek navíc při pečení mírně ztrácí svou štiplavost a překvapí vás jemně sladkou až oříškovou chutí. Pečením se sice snižuje obsah některých účinných látek, ale ne úplně. Tepelně upravený česnek je však skvělou volbou pro lidi, kterým v syrovém stavu tato zelenina nechutná nebo nevyhovuje.

Surový česnek navíc v malém množství může u některých lidí způsobovat podráždění sliznice žaludku. Příprava opečeného česneku je úplně jednoduchá.

Recept na opečený česnek:

Vezměte celou neočištěnou hlávku česneku a odřízněte horní část tak, aby byly vidět všechny stroužky. Stačí odříznout přibližně jeden centimetr. Poté přidejte olivový olej, kterým potřete hlávky a zabalte je do alobalu.

Tímto způsobem si připravte libovolný počet hlávek, uspořádejte je na plech a dejte do trouby na 220 °C. Česnek pečte přibližně 45 až 60 minut, posledních 10 minut ho vyjměte z alobalu. Hotový pečený česnek je zlatohnědý a téměř tekutý, štiplavost a aroma se ztrácejí. Můžete ho konzumovat přímo lžičkou nebo si ho natrete na bagetu nebo přidejte do pomazánky.

česnek

Zdroj: Depositphotos

Co dokáže opečený česnek v troubě během 24 hodin?

Pokud konzumujete pečený česnek, již po první hodině se bude nacházet ve vašem žaludku v procesu trávení. Tělo z něj bude absorbovat energii, živiny a léčivé látky. Po dvou až čtyřech hodinách látky získané z česneku pomáhají bojovat proti volným radikálům.

Česnek je totiž výborným zdrojem antioxidantů. Během dalších dvou hodin napadá nadbytečnou vodu v těle a uložený tuk. Šest až sedm hodin po konzumaci pečeného česneku se účinné látky dostávají do krve. Antibakteriální vlastnosti zeleniny se plně projevují, čímž začíná boj s škodlivými bakteriemi.

Po šesti až deseti hodinách jsou živiny z česneku na buněčné úrovni a poskytují ochranu proti nežádoucí oxidaci. Během následujících hodin probíhá v těle proces hloubkového čištění.

Inspiruj se: 4 skvělé recepty z dýně hokkaido - na lahodnou polévku, pyré, rizoto i pečenou pochoutku

česnek je zdravý

Zdroj: Depositphotos

Proč opečený česnek?

V těle se po konzumaci opečeného česneku spustí tyto procesy.

Hluboké očištění, které v těle probíhá po konzumaci a trávení opečeného česneku, vede k regulaci hladiny cholesterolu, snižování krevního tlaku a zvyšování přirozené obranyschopnosti. Imunitní systém je posílený, tepny se pročišťují a zvyšuje se životnost buněk. Česnek napomáhá zlepšit i pevnost kostí a neutralizuje těžké kovy v organismu.

Pečený v slupce má navíc vysokou nutriční hodnotu, takže tělu dokáže dodat značné množství energie, čím eliminuje únavu a zvyšuje výkon. Takto upravený česnek je přínosem hlavně pro lidi, kteří trpí problémy se žaludkem, vysokým krevním tlakem či nadváhou. Již šest stroužků opečeného česneku zrychluje metabolismus, což je vítané zejména při redukci hmotnosti. Aby opečený česnek viditelně zlepšil vaše zdraví, nezapomeňte si ho dopřát pravidelně.

Pomazánka z opečeného česneku

Ingredience:

  • 2 ks pečeného česneku
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 uvařené vejce na tvrdo
  • rostlinné máslo
  • 1 PL majonézy
  • 1 cibule
  • sůl a pepř

Postup: Oloupaný opečený česnek dáme do misky a strúčiky rozmačkáme. Přidáme máslo, majonézu, jemně nakrájenou cibuli a nakrájená vejce. Směs rozmixujeme mixérem a podle chuti ještě osolíme, případně okořeníme. Podáváme na čerstvém pečivu.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE