Co signalizuje vyrážka na jazyku? Je to běžný nebo vážný problém?

Vyrážka na jazyku může být někdy nesnesitelně bolestivá. Ale znáte ty pověry našich babiček, které se s vyrážkami spojují? Naše babičky vždy tvrdily, že pokud se vám z ničeho nic objeví na jazyku vyrážka, tak vás buď někdo pomlouvá nebo chválí. Důležité je v tomto případě její umístění. Pokud se vám vytvoří na špičce jazyka, tak vás někdo chválí a pokud se vám vytvoří na boku, tak vám někdo leží v žaludku, protože vás pomlouvá. Ano, jsou to pověry, ale někteří z nás jim věří!

Ve skutečnosti je ale příčina někde úplně jinde. Naše vlasy, kůže a nehty dokážou prozradit mnoho informací o našem zdraví a to samé platí i v případě našeho jazyka. Už jen takový povlak na jazyku může být signálem nějakého zdravotního problému, který bychom neměli ignorovat, ale řešit v jeho začátcích. A co v případě vyrážek na jazyku? Kdy je třeba zpozornět a nespoléhat se jen na babiččiny pověry?

Podívejte se také: 3 znamení horoskopu s oslabenou imunitou: Tyto si musí dávat pozor

vřed na jazyku

Zdroj: Depositphotos

Proč vznikají vyrážky na jazyku?

Naše tělo nám dává najevo různé signály, které bychom určitě neměli ignorovat. V nejlepším případě vyrážky na jazyku nemusí znamenat vůbec nic. Mohou se objevit a po pár hodinách nebo po jednom dni mohou zmizet. Ale pokud se na vašem jazyku udomácní, je potřeba zvýšit pozornost.

V první řadě se lékaři shodují v tom, že tyto vyrážky na jazyku, které se odborně nazývají jazykové papily, mohou vzniknout v důsledku virových infekcí. Příčinou jejich vzniku také může být oslabený imunitní systém i nadměrné působení stresu. V některých případech mohou být signálem potravinových alergií nebo výsledkem konzumace potravin s vysokým obsahem kyselin. Je však třeba podotknout, že s vyrážkami na jazyku se mohou poměrně často setkávat kuřáci nebo ti, kteří žvýkají tabák. V takovém případě je potřeba dezinfikovat ústní dutinu, abyste předešli jejich vzniku.

Otorhinolaryngologové a laryngologové uvádějí, že vyrážka na jazyku může mít i jinou příčinu vzniku. Hovoří především o autoimunitní poruše – Sjögrenově syndromu, který kromě vyrážek na jazyku způsobuje suchost v ústech, zánět jazyka a může se přidružit i suchost očí.

Bílá vyrážka na jazyku se může objevit i u dětí. Příčinou jsou nejčastěji zmíněné virové infekce a záněty, které vznikají při oslabeném imunitním systému. Při oslabené imunitě se vyrážkou na jazyku může projevit i aftózní stomatitida, kterou si můžeme do ústní dutiny zavést kontaminovanými předměty (okusováním různých předmětů, cmuláním hraček,...).

Pozor na ten nejhorší scénář!

V případech výše můžeme mluvit o malých vyrážkách nebo hrbolcích, které se dají vyléčit. Ale pokud se vám na jazyku vytvoří hrbolky ba dokonce vředy, které mají červenohnědé zbarvení a často krvácí, je nutné okamžitě navštívit lékaře. V tom nejhorším scénáři může jít o rakovinu v ústní dutině (rakovinu jazyka). Proto určitě nesmíme podceňovat odborné vyšetření lékařem, který dokáže přesně určit, o jaký zdravotní problém jde, a nasadit léčbu šitou na míru.

Doporučujeme: Čaj z majoránky - babiččin lék na všechno?! Sleduj, co dokáže!

rakovina ústní dutiny

Zdroj: Depositphotos

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE