Kožní výrůstky - zbavte se jich jednou provždy pomocí domácích triků!

Nejsou to ani znaménka, ani bradavice, ale mohou znepříjemňovat život, protože "překážejí". Jedná se o kožní výrůstky, které se zřídka označují jako "bradavice na stopce". Nezpůsobují bolest, jsou nezhoubné, ale pokud vám vadí na kůži, je lepší je odstranit. A můžete si je dokonce odstranit sami bez nutnosti zásahu lékaře.

Tyto kožní výrůstky jsou tvořeny cévami a kolagenem, který je obklopen kůží. Většinou jsou s kůží spojeny pouze malou tenkou stopkou a mají stejnou barvu jako kůže (výjimečně mohou být hnědší). Nejčastěji se objevují na krku, ramenou, v podpaží, tříslech, na očních víčkách, stehnech nebo pod prsy. Obvykle však v místech, kde dochází ke tření oděvů a produkci potu. Kožní výrůstky mohou mít různý tvar a velikost - mohou být hladké a kulaté, ale také asymetrické a vrásčité.

Viz také: Svatební kytice - ozdoba nevěsty. Víme, jak vybrat tu správnou.

ako odstrániť kožné výrastky

Zdroj: Shutterstock®

Proč vznikají kožní výrůstky?

Kožní výrůstky, známé také jako papilomy, se mohou objevit na kůži kohokoli - bez ohledu na pohlaví nebo věk. Existuje však nepsané pravidlo, že čím jste starší, tím více jich můžete mít na kůži. Pokud máte cukrovku, nadváhu, jste těhotná nebo máte HPV, můžete jich mít na těle více.

Co zvyšuje jejich výskyt nebo co stojí za jejich vznikem, není zcela jasné. Zatímco mnozí odborníci se domnívali, že za vším je třeba hledat tření, studie prokázala, že za vznik může lidský papilomavirus. Jiná studie však poukázala na inzulinovou rezistenci, vysoký BMI (body mass index) nebo vysoký obsah triglyceridů v těle. Samozřejmě nesmíme zapomínat na dědičnost, která může mít také vliv na výskyt kožních výrůstků.

ako odstrániť kožné výrastky

Zdroj: Shutterstock®

Jak odstranit kožní výrůstky?

Za nejlepší způsob mnozí považují odstranění dermatologem. Ta je většinou odstraňuje laserem nebo kapalným dusíkem. Musíte však počítat s tím, že za tento zákrok zaplatíte, protože kožní výrůstky jsou považovány za estetický, nikoli lékařský problém. Můžete však také vyzkoušet domácí triky, které vám pomohou odstranit kožní výrůstky.

  • Jablečný ocet - Velmi účinný při odstraňování kožních výrůstků, protože pomáhá odbourávat přebytečné buňky v kožním výrůstku. A to díky své kyselosti. Stačí pokožku řádně očistit, namočit vatový tampon nebo vatu do jablečného octa, přiložit na kožní porost a poklepat. Nechte ocet působit několik hodin a poté pokožku opláchněte vodou.
  • Čajovníkový olej - Pomáhá vysušit kožní výrůstky, které samy odpadnou. Kromě toho je antiseptický, takže zabraňuje šíření jakýchkoli infekcí. Pomocí vatové tyčinky nebo vatového tamponu naneste olej na pokožku a nechte jej volně působit. Opakujte 3x denně a kožní výrůstky samy odpadnou.
  • Jód - Rozkládá kožní buňky a způsobuje, že kožní výrůstky samy odpadnou. V tomto případě postupujte stejně jako u jablečného octa, tj. namočte vatový tampon do jódu, přiložte jej na výrůstek, přejeďte a nechte působit.
  • Oreganový olej - Má antibakteriální účinky, které zabraňují šíření infekcí, ale také pomáhá odstraňovat kožní výrůstky. Naneste olej na vatový tampon nebo vatovou tyčinku, přiložte na výrůstek a nechte několik hodin působit. Opakujte 2krát denně a uvidíte, že porost sám od sebe odpadne.
  • Lemon - Na růst kůže můžete také použít šťávu z čerstvého citronu. Buď pomocí vatového tamponu, nebo vatové tyčinky naneste na výrůstek citronovou šťávu a nechte ji působit.

Kromě výše uvedených triků můžete vyzkoušet také ricinový olej, virginskou hamamelovou nit nebo obyčejnou zubní nit. Stačí jím svázat růst kůže a dobře ji natřít. Nit přeruší krevní oběh v oblasti výrůstku a způsobí jeho odpadnutí. Papilomy lze také odstranit pomocí papilomových krémů, které jsou obohaceny o výtažky z ostropestřce mariánského. Ten lze zakoupit v lékárně.

V případě, že nechcete riskovat domácí triky a zejména pokud si nejste jisti, že se jedná o kožní výrůstek, je nejlepší navštívit kožního lékaře. Provede bezbolestné vyšetření, aby určil diagnózu a také stanovil správnou léčbu nebo postup pro odstranění výrůstků.

Nepřehlédněte: Maliny - jak je využít nejen pro zdraví, ale i krásu?

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE