Velikonoční menu

Velikonoční menu
  • 01.04.2024
  • Silvia Karasová

Také už v těchto dnech přemýšlíte nad tím, jaká jídla zařadit do letošního velikonočního menu?

Pokud máte chuť na změnu, máme pro vás několik chutných tipů inspirovaných i mezinárodní kuchyní!

Osvěžte velikonoční klasiku špetkou nových chutí a vůní...

Doporučujeme: Velikonoční zvyky, tradice a rituály

Baklažánový dip

Veľkonočné menu

Ingredience:

  • 1 větší baklažán,
  • 1 salátová okurka,
  • 1 větší červená cibule,
  • 2 lžičky jablečné melasy,
  • 3 lžíce sezamové pasty,
  • 1 dcl vody,
  • 1 lžíce citronové šťávy,
  • 3 stroužky prolisovaného česneku,
  • hrst nasekané petrželové natě,
  • semínka z granátového jablka,
  • sůl, pepř, olivový olej

Postup: Baklažán rozpůlíme, umyjeme, osolíme a necháme asi 15 minut v cedníku, aby z něj vytekla hořkost. Baklažán poté umyjeme, osušíme a dáme péct na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při teplotě 160 °C asi 45 – 60 minut, resp. dokud není kůže baklažánu „spálená“. Upečený baklažán zbavíme zbytků kůže – a dužinu zpracujeme v mixéru. Přidáme k ní jemně nakrájenou cibuli, okurku, vodu a prolisovaný česnek. Směs ochutíme melasou, sezamovou pastou, citronovou šťávou, solí, pepřem a důkladně promícháme. Pokropíme trochou olivového oleje, vmícháme čerstvou petrželovou nať, ozdobíme semínky z granátového jablka a podáváme s opečenými toasty nebo domácími chipsy.

Podívej také: Recept na skořicové rollo z listového těsta

Harira polévka

Veľkonočné menu

Ingredience:

  • 400 g jehněčího plecka,
  • 400 g cizrny (v konzervě),
  • 2 cibule,
  • 4 ks česneku,
  • 2 chilli papričky,
  • rajčatový protlak,
  • 1,5 l zeleninového vývaru,
  • loupaná rajčata v konzervě,
  • 2 hrsti červené čočky,
  • šťáva z jednoho citronu,
  • sůl, mletý koriandr, mletý zázvor a skořice, čerstvá máta a koriandr,
  • olej

Postup: V hrnci na oleji opečeme nakrájené maso. Když jehněčí zhnědne, odložíme ho stranou, a do zbylého oleje vložíme nakrájenou cibuli, česnek a chilli. Za stálého míchání vaříme na středně silném ohni asi 5 minut, dokud cibule nezměkne. Přidáme koření, promícháme a vaříme další minutu. Poté přidáme rajčata, čočku a rajčatový protlak, zalijeme vývarem a vaříme na mírném ohni přibližně 45 minut. Po této době přidáme do polévky cizrnu a dusíme dalších 15 minut. Na závěr ochutíme polévku ještě citronovou šťávou, solí a podáváme ozdobené čerstvou mátou a koriandrem.

Šunkové rolky se šparglí

Veľkonočné menu

Ingredience:

  • 16 kusů čerstvého špargle,
  • 1 velká červená paprika nakrájená na 16 proužků,
  • 16 plátků uzeného sýra,
  • 8 plátků šunky prosciutto,
  • pažitka

Postup: Špargli uvaříme na páře a necháme vychladnout. Poté si připravíme rolky – špargli, sýr a červenou papriku zabalíme do plátku šunky a převážeme pažitkou.

Citrónové kuřecí řízky

Veľkonočné menu

Ingredience:

  • 600 g kuřecího prsíčka,
  • 2 ks citronu,
  • 2 ks česneku,
  • sůl, černý pepř, oregano, bazalka, mletý černý pepř,
  • 1 vejce,
  • hladká mouka na obalování,
  • strouhanka,
  • olej

Postup: Z citronové šťávy, pretlačeného česneku, koření a bylinek si připravíme marinádu, v níž necháme naklepávaná kuřecí prsíčka odpočívat. Ideálně v lednici alespoň 30 minut. Vajíčko rozmícháme, případně zředíme trochou vody, osolíme. Kuřecí prsa obalíme v mouce, vejci, strouhance a osmažíme na rozpáleném oleji.

Náš TIP: Podívejte se také na CHUTNÉ A ZDRAVÉ SALÁTY, které jsou vhodné i na sváteční pohoštění.

Veselé a chutné Velikonoční svátky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní