Sladké velikonoční pochoutky

Velikonoce voní ve většině domácností hlavně po vajíčkách, klobásách, šunce, zelenině nebo salátech... Ale sladký jazýček si jistě nenechá ujít ani sladkou stránku těchto svátků.

Kromě klasických čokoládových zajíců a likérových vajíček si můžete doma připravit nenáročné velikonoční pochoutky.

Velikonoční koláč

  • 1 polévková lžíce sušených kvasnic,
  • 5 lžic třtinového cukru,
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu,
  • 4 lžíce másla,
  • 5 hrnků hladké mouky,

Ingredience na sněhové pusinky:

  • 200 g moučkového cukru,
  • čtvrt hrnku cukru,
  • potravinářské barvy
  • 2 lžíce vroucí vody.

Postup:

V míse smíchejte droždí s mlékem, aby se rozpustilo. Přimíchejte lžičku cukru a přibližně pět minut důkladně mixujte mixérem nastaveným na nejnižší rychlost. Během postupného míchání přidávejte do směsi zbylé vejce, cukr, máslo, likér, rozinky, nastrouhané kůry a sůl. Nakonec postupně přidávejte mouku a rukama vypracujte vláčné těsto, které se ale nesmí lepit. Mísu přikryjte utěrkou a odložte na teplé místo přibližně na dvě hodiny. Když těsto vykysne, na pomoučené desce ho rozdělte na dvě rovnoměrné části a dejte péct při teplotě 170°C na 30 minut. Mezitím si mixérem vyrobte tuhý sníh z bílků, cukru a soli. Plech vyložte pečicím papírem a vytvarujte na něm ze sněhu velikonoční dekorace, jako například mrkvičky. Sněhové pusinky pečte 15 – 20 minut při teplotě 150°C. Citronovou polevu vyrobíte tak, že smícháte cukr s precedenou citronovou šťávou a vroucí vodou a vypracujete do hladké směsi. Částí polevy spojte oba korpusy a zbylou polevu nalijte navrch i na boky dortu. Ozdobte upečenými pusinkami, které pro efekt můžete obarvit potravinářským barvivem. Dort odložte do chladu, ideálně na 24 hodin.

Doporučujeme: Velikonoční zvyky, tradice a rituály

Velikonoční zmrzlina

Ingredience: dutá čokoládová vejce, oblíbená zmrzlina

Postup: Vejce opatrně rozřízněte, dovnitř dejte svou oblíbenou zmrzlinu a zamrazte na 2 – 3 hodiny. Pokud se vám chce zahrát si s dekorací, můžete vejce z vnější strany ozdobit například citronovou polevou, na kterou návod najdete v předchozím receptu.

Podívej také: Sladkosti - z kterých nejvíce přibíráme

 

Sladké veľkonočné maškrty
 

Čokoládové muffiny

Ingredience:

  • 4 hrnky polohrubé mouky,
  • 2 hrnky moučkového cukru,
  • 2 hrnky mléka,
  • 1 hrnek kakaa,
  • půl hrnku oleje,
  • 1 vejce,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 vanilkový cukr,
  • čokoláda,
  • čokoládová vejce.

Postup:

Všechny suroviny smíchejte v míse, přidejte také na kousky nalámanou část čokolády. Zbytek čokolády hrubě nastrouhejte a odložte stranou. Těsto na muffiny nalijte do košíčků a pečte při teplotě 170°C asi 15 minut. Muffiny ozdobte nastrouhanou čokoládou a velikonočními čokoládovými vejci.

Tip:

Pro ještě větší požitek z čokolády, můžete muffiny před zdobením polít čokoládovou polevou nebo krémem.

 

Sladké veľkonočné maškrty

 

Ovocné košíčky

Ingredience: 

žlutý meloun / červený meloun, libovolné ovoce

Postup:

Z melounů (případně grepů) vyrobte košíčky, které naplňte drobným ovocem a velikonočními sladkostmi. Z dužiny z melounů můžete vyrobit například květiny nebo motýly. Ovoce do košíčků položte volně, případně je upevněte pomocí špejlí.

Krásné Velikonoční svátky

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE