Fánky ze zakysané smetany – s rumem, máslem i bez nich

Fánky, stejně jako koblihy, nesmí v období masopustu chybět na stole. Fánky, také u nás známé jako „boží milosti“ nebo také „andělská křídla“, představují smažené sladké pečivo, které se před podáváním obaluje v cukru. Jedná se o sladkou pochoutku, která se dokonce v minulosti připravovala jen při výjimečných událostech – jako například svatba nebo také Velikonoce.

Jejich finální vzhled je jen a jen na vás. Můžete je pojímat jako jednoduché obdélníky, nebo stočit do spirály či dokonce nakrájet na tyčinky, nebo jim dát zajímavý tvar pomocí formiček.

Vyzkoušej také: Velikonoční zvyky, tradice a rituály

fánky recept

Zdroj: Depositphotos

Fánky se zakysanou smetanou a máslem

  • 300 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 6 lžic zakysané smetany
  • 2 lžíce práškového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli

Postup: V misce zpracujeme všechny suroviny a připravíme si těsto. Těsto rozválíme a nakrájíme na menší obdélníky. Do každého obdélníku uděláme dva zářezy. Takto připravené fánky vysmažíme ve vyhřátém oleji. Po vypražení je necháme okapat z oleje a posypeme práškovým cukrem.

Fánky se smetanou, ale bez másla

  • 500 g hladké speciální mouky
  • 350 ml kysané smetany
  • 4 žloutky
  • 1 větší vejce
  • ½ lžičky soli
  • 100 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • cukr práškový a vanilkový na obalení
  • olej na smažení

Postup: Nejprve si připravíme kvásek z mléka, droždí a krystalového cukru. Mezitím, když se kvásek udělá, prosejeme mouku do mísy, přidáme smetanu, žloutky i vejce, sůl. Nakonec přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto. Připravené těsto přikryjeme bavlněnou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí ho vyklopíme na pomoučený vále, rozválíme na tenký plát a nakrájíme na menší obdélníky. Do středu každého uděláme zářez a vysmažíme v rozpáleném oleji.

V misce smícháme práškový cukr s vanilkovým a vysmažené fánky v něm obalíme.

Doporučujeme: RECEPT: Nejlepší palačinky podle poměru 3:2:1, které se nelepí a vždy se povedou.

fánky

Zdroj: Depositphotos

Fánky s rumem

  • 380 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 50 g tuhého tuku
  • 1 lžíce cukru
  • 2 dl kysané smetany
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • práškový a vanilkový cukr na posypání

Postup: Do mísy prosijeme mouku, do které nastrouháme máslo. Přidáme špetku soli, žloutky, cukr, prášek do pečiva, rum a smetanu. Vypracujeme si těsto, které necháme přikryté odpočívat alespoň půl hodiny. Těsto vyklopíme na pomoučený váleček a rozválíme na plát s tloušťkou 2 mm. Nakrájíme ho na obdélníky, do středu kterých uděláme menší zářez nebo i dva. Fánky osmažíme v rozpáleném oleji do zlatova. Hotové je posypeme vanilkovým i práškovým cukrem ze obou stran.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE