Nejlepší slané recepty z listového těsta: Tyto musíš ochutnat!

Nejlepší slané recepty z listového těsta: Tyto musíš ochutnat!

Listové těsto milujeme – nejenže je úplně jednoduché na přípravu a můžeme pomocí něho vykouzlit doslova cokoli, ještě má i jedinečnou křupavou konzistenci a chuť! Jednoduše – kde je listové těsto, tam je záruka něčeho opravdu vydařeného a chutného, po čem se doslova zapráší.

Nehledě na to, že nám ani zdaleka nezatíží žaludek tak jako například kynuté těsto a můžete z něho rychle připravit jak snídani či hlavní jídlo, tak i dezert. Nechte se proto inspirovat a podívejte se s námi na ty nejlepší slané recepty z listového těsta!

Koláčky z listového těsta s rajčaty a mozzarellou

K přípravě budete potřebovat:

  • listové těsto
  • rajče
  • mozzarellu
  • vejce
  • stroužek česneku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy:

Rozválené těsto rozkrojte na osm stejných dílů a ty ihned přeložte na plech s papírem na pečení. Potřete rozšlehaným vejcem. Nejprve těsto propíchejte vidličkou a dejte ho péct na 230 °C, přibližně na 10 minut. Následně na každý kus těsta položte plátek mozzarelly, plátek rajčete, osolte a opepřete, přidejte trochu česneku a vraťte do trouby asi ještě na 10 minut.

Podívejte se také: 4 skvělé recepty z dýně hokkaido - na lahodnou polévku, pyré, rizoto i pečenou pochoutku

Naplněné taštičky z listového těsta

K přípravě budete potřebovat:

  • listové těsto
  • 2 cibule
  • 2 vejce
  • 200 gramů hub
  • 100 gramů strouhaného sýra
  • petrželovou nať a koření podle chuti

Postup přípravy:

Čerstvé houby, nakrájené na menší kousky, si poduste, sušené namočte do vody. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte na pánvi a po chvíli přidejte houby. Do misky vložte směs z cibule a hub, sýr, petrželovou nať, podle chuti sůl a koření. Když máte směs připravenou, rozválejte si listové těsto, nakrájejte na obdélníky, ty potřete rozšlehanými vejci, naplňte směsí a zaviněte do kornoutků. Opatrně ukládejte kornoutky na plech s papírem na pečení, vrch potřete opět vejcem a při teplotě 200 °C pečte asi 15 minut.

Zaujme vás: Recept na domácí česnekovo-sýrové šneky

Salámové růžičky z listového těsta

K přípravě budete potřebovat:

  • listové těsto
  • suchý salám
  • vejce
  • sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy:

Listové těsto si rozválejte, nakrájejte na proužky a potřete rozšlehaným vejcem. Každé kolečko suchého salámu si překrojte na čtvrtiny a ty položte na proužky tak, aby obloučky salámu trochu přesahovaly nad těsto. Proužky zrolujte jako do růžičky a uložte na plech s papírem na pečení. Vrch opět potřete vejcem, podle chuti dookoreňte a pečte na 180 °C, asi 15 minut.

Slimáci z listového těsta

K přípravě budete potřebovat:

  • listové těsto
  • špalíček taveného sýra
  • šunkový salám
  • vejce
  • papriku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy:

Rozválené těsto překrojte na dva díly, každý z nich potřete taveným sýrem, poukládejte šunku a papriku, nakrájenou na proužky, a každý z dílů pevně stočte do rolády. Každou roládu nakrájejte zhruba na půlcentimetrové kousky a uložte na plech s papírem na pečení. Vrchy potřete rozšlehaným vejcem, podle potřeby dochuťte a pečte při teplotě 170 °C, asi 20 minut.

Zaujme vás: RECEPT: Lívance pečené v troubě: jinak je nepřipravíte!

Sýrové tyčinky z listového těsta

K přípravě budete potřebovat:

  • listové těsto
  • sýr Niva
  • 100 gramů strouhaného sýra (Eidam nebo Emmentál)
  • vejce
  • sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy:

Rozválejte si listové těsto a potřete rozšlehaným vejcem. Posypte na něj rozdrobenou Nivu, těsto přeložte, opět jemně rozválejte, posypte strouhaným sýrem a mírně opepřete. Solení už nedoporučujeme, protože Niva je velmi slaná. Opět těsto přeložte, rozválejte na maximálně půl centimetra, nakrájejte na proužky a ty ještě zkrouťte. Stočené proužky ukládejte na plech s papírem na pečení, potřete vejcem a pečte na 200 °C, nejvýše 10 minut.

Nepřehlédněte: Je cizrna nejzdravější luštěnina na světě? Zjisti, jaké přínosné účinky nabízí!

Šparglové tyčinky z listového těsta

K přípravě budete potřebovat:

  • listové těsto
  • špargli (uvařenou nebo v konzervě)
  • prosciutto (nebo šunkový salám)
  • plátkový sýr
  • vejce
  • sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy:

Rozválejte si listové těsto, odkrojte z něj asi třícentimetrový proužek a šikmo (ne kolmo, spíše do tvaru písmene X) přes proužek přeložte šunku, sýr a nakonec špargli. Následně omotejte ingredience proužkem těsta tak, aby byly kompletně zavinuté. Takové tyčinky uložte na plech s papírem na pečení, potřete rozšlehaným vejcem a podle chuti opepřete. Pokud jste použili prosciutto, už nesolte. Pečte v troubě na 180 °C, zhruba 15 minut.

Listové těsto je dobré rozválet maximálně na půlcentimetrovou tloušťku. U každého z uvedených receptů můžete kreativně improvizovat, jak se vám jen zlíbí – například na vrch můžete posypat sezamová semínka, celou římskou kmín nebo mák, případně čerstvou nasekanou bazalku. Těsto můžete potírat buď rozšlehaným vejcem nebo rozmíchaným žloutkem s trochou mléka. Vše je na vaší chuti a fantazii. Dobrou chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní