Umíráme v den, kdy se o sebe přestaneme starat.

Umíráme v den, kdy se o sebe přestaneme starat.

Známá fráze, která má mnoho permutací. Podstata však zůstává stejná. Když zanedbáváme sami sebe, často začneme ignorovat svět kolem nás. Tato krize může nastat kdykoli. U někoho je to vyhoření z náročného a stresujícího zaměstnání, u někoho to přijde, když se děti osamostatní a odejdou z domova, a u mnoha žen to přijde po menopauze v důsledku hormonálních změn. Základem je přijmout sám sebe a mít se rád v každé fázi života.

Když se zeptáte lidí, kteří překročili úctyhodnou hranici 100 let, jaké je jejich tajemství, odpovědi se různí. Někteří mluví o smysluplné práci, jiní vzpomínají na milující rodinu, další nemohou zapomenout na dobré jídlo z vlastní zahrádky, aktivní sportování nebo rozvíjení duchovního života. Podstata, která spojuje téměř všechna tato "tajemství dlouhověkosti", je však v zásadě stejná. Nezanedbávají se a pečují o své tělo a mysl. Tyto dvě věci jsou dokonale propojené. Špatné fyzické zdraví může vést k duševním problémům, ale stejně tak to platí i naopak. Jaký je tedy recept na dlouhověkost?

V tomto článku vám chceme poskytnout několik rad a tipů, jak se udržet v dobré psychické i fyzické kondici.

Péče o duševní zdraví

Procvičte si paměť a rozvíjejte kreativitu

Mozek se chová podobně jako sval. Pokud ji pravidelně nenamáháte, začne slábnout. To může vést k počátkům stařecké demence. Je důležité pravidelně zatěžovat mozek různými úkoly. Skvělými příklady jsou křížovky, osmisměrky, hlavolamy nebo sudoku, dokonce i početní rovnice a kombinatorika.

Představivost je také základní funkcí mozku a čtením knih se dobře rozvíjí. Když čteme, náš mozek si představuje příběh a prostředí, hledá odpovědi a zároveň rozšiřuje naši slovní zásobu, schopnost komunikace a zlepšuje naši empatii. Stejného efektu dosáhneme, když kreslíme, malujeme a fotografujeme.

Cvičte koncentraci a naučte se ji zmírnit

V dnešní době máme přístup k obrovskému množství informací, což je skvělé, protože veškeré vědomosti lidstva máme díky technologiím a internetu doslova na dosah ruky. Ruku v ruce s tím jde možnost rozptýlení, které může vést k prokrastinaci. Ke zklidnění dobře slouží meditace všímavosti. Cílem je soustředit pozornost na dýchání a fyzické pocity spojené s dýcháním. Stačí se posadit, zavřít oči a soustředit se na nádech a výdech. Zpočátku se váš mozek bude snažit myšlenky zahnat, ale důležité je uvědomit si je a zaměřit pozornost na dýchání. Takovým jednoduchým cvičením můžete snížit stres, a to za pouhých 10 minut denně.

na čo je dobrá joga

Zdroj: Shutterstock®

Péče o vaše tělo

Určitě jste se setkali se známou větou, že vaše tělo je váš chrám a měli byste se o něj dobře starat. Péče o tělo úzce souvisí také s vaší psychickou pohodou. Přinášíme vám několik tipů, jak můžete udržet své tělo v kondici a zpomalit jeho stárnutí. Dopřejte si kvalitní spánek, vyhněte se přejídání, alkoholu a cigaretám a zařaďte do svého jídelníčku více ořechů. Naprosto zásadní je však zůstat fyzicky aktivní.

Vývoj pohybového aparátu

Fitness centra rostou jako houby po dešti a najít trenéra, který vám pomůže získat motivaci, není problém. Mnoho lidí se však zaměřuje pouze na procvičování velkých svalů nebo spalování tuků. To vám pomůže dosáhnout požadované postavy. Pokud se však chcete ve svém těle cítit dobře, je důležité zaměřit se i na malé svaly. K tomu se skvěle hodí cvičení s vlastní vahou, které můžete začít provádět v pohodlí svého obývacího pokoje. Příkladem je pilates nebo jóga.

Výživa a doplňky stravy

Tento kruh péče o tělo a mysl uzavírá výživa a strava. Fungující a zdravý trávicí systém má zase vliv na naši duševní pohodu. Biologické hodiny nemůžeme zcela zastavit, ale správnou výživou můžeme stárnutí zpomalit. Jak? Stárnutí je přirozený biologický proces, při kterém dochází k destrukci tkání. Je proto důležité vědět, z čeho se tyto tkáně skládají a které látky jsou vyčerpány, aby se spustil proces stárnutí. Kromě nadměrného slunění, kouření a nevyvážené stravy jsou to také hormony, jejichž aktivita se ve stáří zpomaluje, což vede k poklesu tvorby kolagenu.

Právě kolagen je jednou z nejrozšířenějších bílkovin v našem těle a tvoří pojivovou tkáň od kůže po svaly, šlachy, kosti a vazy. Obsahuje také aminokyseliny prolin a glycin, které jsou velmi důležité pro udržení a regeneraci šlach, kostí a kloubů. Pomáhají udržovat pokožku jemnou a pružnou.

Ve věku 25 let je přirozená tvorba kolagenu v plném proudu. Po 25. roce věku však začíná produkce kolagenu v těle klesat. Po menopauze mohou ženy dokonce ztratit až 30 % vlastní produkce kolagenu. V důsledku ztráty pružnosti pokožky se s věkem objevují nepříjemné vrásky, které se s přibývajícím věkem stále hůře odstraňují. To, co si tělo nedokáže vyrobit samo, lze doplnit pomocí doplňků stravy. Zde však narážíme na problém. Na trhu je mnoho produktů. Při výběru kolagenu je důležité pochopit, jak vlastně funguje, a znát parametry, které pouze zvyšují jeho cenu.

  • Forma - Na trhu najdete kolagen ve formě hydrolyzovaného prášku, tablet, hotových nápojů, krémů nebo injekcí. Nevýhodou hotových nápojů je, že jsou často ochucené a obarvené, a to přece v těle nechcete. Injekce bolí a u krémů je problém se vstřebáváním přes kůži do kožní vrstvy. Nejoblíbenější formou je tedy hydrolyzovaný prášek. Je to proto, že se snadno rozpustí v jakémkoli nápoji.
  • Zdroj - Hovězí a vepřové kolageny se získávají nejsnáze, což se odráží v jejich nízké ceně. Jejich nevýhodou je, že se obtížně vstřebávají a většinu kolagenu z těla vyloučíte dříve, než se stihne vstřebat v tenkém střevě. Nejkvalitnější kolagen je z mořských ryb, ale jeho cena je vyšší.
  • Denní dávka - na trhu najdete kolageny, které obsahují od 1 000 mg do 10 000 mg kolagenu v jedné dávce. Podle klinických studií začíná kolagen pozitivně působit při dávce 1 200 mg/den. Volba 5 000 mg kvalitního kolagenu denně je naprosto dostačující a optimální. Kromě množství byste však měli věnovat pozornost také kvalitativním parametrům, které určují, jaké procento kolagenu vaše tělo využije. Co tedy určuje kvalitní kolagen? Je to velikost peptidů a čistota kolagenu.
  • Velikost částic - pokud si koupíte kolagen ve formě hydrolyzovaného prášku, znamená to, že mořská kolagenová vlákna byla za studena enzymaticky rozložena na menší částice, tzv. peptidy. Velikost těchto částic se udává v molekulové hmotnosti. Čím nižší je jejich hmotnost, tím větší je jejich vstřebávání stěnou tenkého střeva. Stěnu střeva si můžete představit jako síto. Čím jsou částice menší, tím více se jich vstřebává do těla. Je velkou výhodou, když kolagen obsahuje také vitamin C. To podporuje proces vstřebávání, takže z kolagenu získáte maximum.
  • Čistota kolagenu - Klíčovou roli při dosahování nejvyšší kvality hraje nejen původ a zdroj ryb, ale také pečlivě vybraná síť dodavatelů surovin a přísné normy uplatňované v procesu zpracování. V současné době je na slovenském trhu "nejčistším" kolagenem mořský kolagen, bez jakýchkoli příměsí a přísad, vhodný i pro děti. 

Kdy a kolik kolagenu užívat?

Užívání kolagenu má smysl až po třicítce, pokud své tělo nevystavujete nadměrné sportovní zátěži již v dřívějším věku. Do té doby si ho vaše tělo dokáže vytvořit dostatek a nemusíte ho doplňovat z vnějších zdrojů. Pokud se rozhodnete vyzkoušet kolagen, je to běh na dlouhou trať. K viditelným a znatelným změnám dochází obvykle po 2-3 měsících užívání. V některých studiích vědci pozorují účinky již po 4 týdnech. Zvýšená hydratace pokožky byla potvrzena 8 týdnů po zahájení podávání perorálního kolagenu a po jeho vysazení účinky přetrvávaly až 12 týdnů.

Snaha člověka udržet si mládí a zpomalit proces stárnutí je živé a aktuální téma. Geny neovlivníme, ale životní styl ano. Výše jsme se vám pokusili ukázat způsoby, jak pečovat o sebe, své tělo a duševní stránku způsobem, který vyžaduje jen minimální časovou investici a zvládne ho opravdu každý. Jejich jednoduchost spočívá v tom, že mohou výrazně zlepšit kvalitu vašeho života.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní