Už více nevyhazuj skořápky z vajec! Podívej se, jak ti pomohou

Vejce se však využívají jako ingredience v mnoha dalších receptech. Jsou nenahraditelné při pečení zákusků, při přípravě chlebíčku ve vejci, mnozí dokonce nedají dopustit ani na sekanou s vejcem. Ale co samotné skořápky z vajec? Ty často končí v koši, což je velká škoda.

Pokud jste se dosud nezamýšleli nad dalším využitím skořápek, tak je nejvyšší čas to napravit. Mnozí je dáváme slepicím, aby snášely pevná vejce. Avšak skořápky pomohou i nám. Ptáte se jak? Tak čtěte dál a určitě se to dozvíte.

Podívejte se také: Co dokáže tableta do myčky? Tyto tipy musíš vyzkoušet!

vejce

Zdroj: Depositphotos

Obrovský zdroj vápníku

Skořápky jsou bohatým zdrojem vápníku, proto je stačí vložit do trouby na cca 10 minut a následně rozdrtit na prášek. Ten si můžete přidávat do koktejlů, mléka, snídaní nebo do jakéhokoliv jiného jídla. Skvělou výhodou je to, že skořápkový prášek nemá žádnou chuť, proto nezmění ani vaše chutné pokrmy.

Vápník je základem zubů a kostí, snižuje krevní tlak, je potřebný při hojení ran, snižuje hladinu cholesterolu, tak proč ho tělu nedopřát i v takové formě? Avšak to není vše – kromě pozitivních účinků na zdraví mají skořápky z vajec i další využití.

Doporučujeme: Opečený česnek: Tohle dokáže s tělem do 24 hodin!

rostliny ve skořápce od vejce

Zdroj: Depositphotos

Využití skořápek z vejce v domácnosti

  • Bělidlo – skořápky z vajec můžete použít i jako bělidlo na prádlo. Hrst skořápek zabalte do bavlněného sáčku a to přidejte do pračky k prádlu.
  • Hnojivo – skořápky z vajec jsou ideální i jako hnojivo do zahrady nebo do domácnosti. Stačí je rozdrtit a posypat nimi rostliny.
  • Štípance – toto se vám bude rozhodně hodit v létě. Pokud na vás jdou komáři, tak si určitě nezapomeňte připravit roztok na štípance. Stačí, pokud smícháte ocet s rozdrcenými skořápkami a potřete místo po bodnutí hmyzem.
  • Skvrny od kávy v hrníčku – nalijte do šálku horkou vodu, přisypte rozdrcené vaječné skořápky a následně dobře protřepejte. Nechte skořápky v hrníčku působit a na závěr umyjte houbičkou na nádobí.
  • Broušení nožů – vaječné skořápky vložte do sáčku a následně je uskladněte v mrazáku. Po zmrazení skořápky vyberte, rozsypte na dřevěnou desku a procházejte po nich nožem. Nože se tak nabrousí, avšak pozor, buďte jemní, abyste skořápky nerozdrtili.
  • Připálená pánev – skořápky z vajec můžete použít i na vyčištění připálené pánve. Jemně rozdrcené skořápky nasypte do pánve, vezměte houbu a pánev jakoby drhněte. Můžete přidat i kousek vody.
  • Proti slimákům v zahradě – skořápky rozdrťte a rozsypejte kolem záhonů. Slimáci se tak do záhonů nedostanou.

 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE