Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (3. díl)

V předchozím článku jsme vám představili 9 kroků ke silné imunitě, kterými jsou hluboké dýchání, vnitřní naladění, spánek - regenerace, pohyb a otužování, zdravé střevo a strava, dostatek čisté vody, odstranění toxinů a těžkých kovů, ladění energetického systému našeho těla a jako poslední propojení s přírodou a její silou (včetně přírodních prostředků, vitaminů a minerálů). Věnovali jsme se prvním dvěma krokům a dnes se podíváme na to, jaký je pro naši imunitu potřebný spánek, pohyb, způsob stravování a pitný režim.

3. krok – spánek a regenerace

Pro naši imunitu je nezbytná regenerace. Spánek nám regeneraci umožňuje, ale je to skutečně tak? Vstáváme ráno vyspaní a plní energie? Nebo se v noci budíme, nevíme potom znovu usnout a ráno zase vstáváme? Případně vstáváme s takovým sebezapřením, že kdybychom si ráno nedali hned kávičku, nedostali bychom se ani do práce? Proč nás spánek neposiluje tak, jak bychom chtěli? Může za to být i vysoký obsah cukrů konzumovaných před spaním, které naše tělo musí spálit, tím se zahřeje a tolik energie nám nedopře pokojně usnout. Další důležitou součástí zdravého spánku je přirozené snížení stresu. Už se konečně dostaneme do postele a zase se naší myslí honí myšlenky, které se ne a ne zastavit.

Jedním z důvodů může být i to, že jsme těsně před spaním sledovali TV, pracovali na počítači nebo používali mobil. Všechny tyto zařízení totiž vyzařují světlo, které stimuluje mozek, narušuje přirozený cirkadiánní rytmus a brání nám pokojně usnout. Místo toho je prospěšné, když aspoň hodinu před spaním vypneme elektronická zařízení a televizi a raději si přečteme dobrou knihu, zapíšeme do deníku, co nás potěšilo, naplánujeme si následující den nebo si dopřejeme meditaci. Určitě nám to pomůže uspořádat si myšlenky a lépe usnout.

Také si můžeme udělat medovkový nebo heřmánkový čaj, které uklidňují a pomáhají navodit relaxaci. Stejně tak je důležité, jakou teplotu máme v místnosti, kde spíme. Určitě nepřehřívejme místnost, teplota kolem 21 °C je ideální. Pohodlná postel a tma v místnosti jsou také velmi důležité pro dobrý spánek.

Aspoň čtyři hodiny před spaním je vhodné nepít kofeinové nápoje, ideálně je dát si i větší odstup. Také se doporučuje alkohol nepít poslední dvě hodiny před spaním, a to spíše v menším množství a zřídka. Na večeři je vhodnější jíst lehká jídla. Pro zdravější spánek je důležité vypnout wifi a všechna elektronická zařízení v místnosti, kde spíme. Mobil bychom v žádném případě neměli mít na nočním stolku, ale co nejdál od hlavy (ideálně v jiné místnosti) a mít ho na letovém režimu.

regenerace

Zdroj: Depositphotos

4. krok – pohyb, otužování

Pohyb na čerstvém vzduchu je, samozřejmě, nejlepší. V této sedavé době je třeba se hýbat. Pohyb rozproudí krev i lymfu, zvýší se objem dýchání, začneme se potit a v celém těle se zvýší očištění a detoxikace probíhá mnohem efektivněji než při sezení nebo ležení. Proto je při dnešním sedavém způsobu života nutné, abychom se hýbali. Úplně nejjednodušší je to dělat přirozeně - kam můžeme, chodme pěšky, po schodech, svižným krokem a s rovným záděm, i práce na zahradě se počítá. Pokud se nebudeme cítit divně, můžeme k tomu přidat úsměv (i úsměv pod rouškou má tento efekt). Náš vlastní úsměv nám dodá pozitivní energii (zkuste se rozzlobit nebo trápit s úsměvem na tváři). Rovný záda a vzpřímený chůze nám dodají stabilitu a sebevědomí a v těle začnou probíhat ozdravné procesy bez toho, že bychom pro to udělali více, než se jen natáhli a vykročili s úsměvem. Všechny sporty, které rádi děláme a při nichž se cítíme dobře, posílí naši imunitu.

Tělesný pohyb rozproudí energii v meridiánech - energetických drahách a díky tomu, že v nich bude energie proudit lépe, budou i naše orgány fungovat zdravěji. Pokud si myslíme, že nemáme na cvičení čas, udělejme aspoň ráno 21 dřepů, trvá to chvíli a rozproudí to energii v meridiánu sleziny (posílí se tím imunita), žaludku, játrech, žlučníku, ledvinách i močovém měchýři. Tyto detoxikační orgány budou lépe fungovat a my se budeme cítit lépe hned ráno.

Otužování nás posílí nejen fyzicky, ale i psychicky a mentálně. Můžeme se otužovat sprchou, a to tak, že nejprve se osprchujeme horkou vodou a pak přepneme na studenou, a pokud vydržíme aspoň půl minuty, tak nás to povzbudí a posílí nám to imunitu. Ještě výraznější efekt otužování na imunitu dosáhneme, pokud se celoročně chodíme otužovat ven do vody. Ale na to se musíme připravit a věnovat pozornost i speciálnímu dýchání, abychom to zvládli.

Pozri také: Znáte rozdíl mezi mascarpone, ricottou a philadelphií?

otužování

Zdroj: Depositphotos

5. krok – zdravé střevo a strava

Správná výživa je nejen to, co jíme, ale i jak to jíme a kdy to jíme. Hovoří se, že jsme to, co jíme. Ano, ale nejen to. Jsme i to, co si o sobě myslíme, jak se cítíme, co říkáme a jak jednáme. Z toho, co zkonzumujeme, je jen přibližně 5 % využíváno naše tělo. Zbytek je energeticky využíván přes čakry a meridiány. Přesto je důležité, co jíme, zda nám to poskytuje skutečné živiny nebo jen prázdné kalorie. Zdravé střevo znamená silnou imunitu. Nejlépe nám na zdraví střeva pomůže, když budeme jíst pravidelně, pomalu, jídlo budeme dlouho žvýkat a budeme přítomní a soustředění na jídlo (nebouchat do telefonu, nedívat se na zprávy a neobědvat při práci na počítači).

Pokud totiž jídlo do sebe "naházíme", protože máme málo času nebo chceme stíhat ještě něco jiného, tak ty velké kusy, které jsme polkli, se již nedokážou dobře trávit ("žaludek nemá zuby"), zůstávají na stěnách střeva, nezískáme z nich živiny a zbytečně ve střevech kvasí. Silná imunita pochází ze střeva. Dopřejme si čas na pomalé, klidné, soustředěné jídlo kvalitního jídla, co nejvíce pocházejícího z území, na kterém žijeme, protože naše tělo je nejvíce přizpůsobeno právě těmto potravinám. Pokud si ho můžeme zajistit ještě většinou domácí, neošetřované chemicky, je to úplně nejlepší. Pro zdravé střevo jsou důležité, samozřejmě, i zdravé střevní bakterie. Pokud jsme užívali antibiotika nebo máme nadýmání, případně nepravidelnou stolici, dejme si každý den probiotika. Mohou být ve formě kvašených zelenin nebo výživových doplňků. Je důležité, abychom denně přijali v takové formě alespoň 4 miliardy živých bakterií.

Doporučujeme: Vyrážky na vagíně: Proč vznikají a jak se jich zbavit?

Zdravá strava je pro každého něco jiného. Je třeba se řídit svým vnitřním pocitem, nikoli nejmodernější a nejgarantovanější dietou nebo stravovacím směrem, kterých se v posledních letech objevilo opravdu hodně. Už jen se v nich orientovat je náročné. Vždy se musíme spoléhat na svůj vnitřní hlas. Je toto jídlo pro mě vhodné, nebo mám po něm obtíže s trávením, nadýmáním, křečemi a podobně? Vždy cítíme, zda bychom měli něco jíst a pít nebo ne. Jde o to, zda se tímto pocitem řídíme. Někdy dokonce v různých obdobích pro nás může být konkrétní jídlo vhodné a jindy zase ne. Záleží to na mnoha faktorech a aktuálním stavu našeho organismu a jeho potřeb.

Na biorezonanci pomáhám klientům zorientovat se ve vhodné stravě pro ně i testováním jednotlivých potravin, aby se mohli stravovat podle toho, co je pro jejich tělo skutečně podporující, a vyhnuli se nevhodným potravinám, které jim mohou způsobovat zdravotní obtíže.

zdravé střevo

Zdroj: Depositphotos

6. krok – voda

Ak pijeme dostatečné množství vody, jsme zhruba z 75 % až 79 % vodou, pokud pijeme málo, pak přibližně 69 %. Je důležité pít právě čistou vodu, protože v ní nejsou vyluhovány žádné bylinky ani zelenina, a má tak největší schopnost detoxikovat tělo. Úplně ideální je vypít denně 1 litr čisté vody na 20 kg tělesné hmotnosti. Ale je to opravdu dost. Když zvládneme alespoň 2 až 3 litry, je to úspěch. Čistá voda odnáší toxiny z těla ven a umožňuje lymfě, aby lépe proudila. Také pomáhá ledvinám lépe detoxikovat organismus a hydratuje pleť. A když si uvědomíme, že mozek je zhruba z 85 % voda, tak nám dostatek vody pomáhá i lépe myslet.

Pokračování v dalším článku!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE