Jedlá soda – 11 způsobů, jak pomůže tvé kráse i zdraví

Jedlá soda je zcela běžná surovina, kterou najdeme asi v každé domácnosti. Je velmi levná, a přitom její využití je mnohem větší, než si ve skutečnosti člověk myslí. Každodenně se používá v kuchyni při pečení a lidé po ní sáhnou i při žaludečních problémech – zejména při pálení žáhy.

V takovém případě stačí lžičku sody rozpustit ve sklenici vody a tento zázračný nápoj vypít. Po pár minutách byste měli pocítit úlevu. Soda bikarbona však zůstává často nepovšimnutá.

Proto vám přinášíme článek, ve kterém se dočtete mnoho skvělých způsobů, jak jedlou sodu využít nejen pro zkrášlení těla, ale i pro vaše zdraví! Které využití sody vás zaujme a vyzkoušíte ho? Objevte hned 11 užitečných využití!

Jedlá soda nebo soda bikarbona – co to je?

Soda bikarbona, známá také jako jedlá soda, je z chemického hlediska sloučenina s názvem hydrogenuhličitan sodný. Jedná se o bílou práškovou látku se zásaditou chutí. V běžném životě je součástí kypřicích prášků do pečiva, různých šumivých prášků do nápojů a používá se také jako náplň do hasicích přístrojů.

Jedlá soda bikarbona je perfektní látkou na neutralizaci kyselin, což se často využívá například při překyselení žaludku a pálení žáhy. Její všestranné využití lidstvo objevilo už opravdu dávno. Ještě ve starověkém Egyptě využívali její pozitivní účinky při léčení mnoha zdravotních neduhů a dokonce i pro zkrášlení těla.

V současnosti můžete sodou bikarbonou nahradit mnoho kosmetických přípravků, které jsou velkdy drahé. Jen pro srovnání, například takové kilové balení najdete na internetu do dvou eur a někde i levněji.

Bude vás zajímat: Jednoduchý způsob, jak vybělit podprsenku. Bude jako nová!

 

jak využít sodu bikarbonu

Zdroj: Depositphotos

Použití sody bikarbony pro tělo:

1. Píling

Jedlou sodou můžete snadno nahradit různé pleťové i tělové peelingy. Stačí, když smícháte lžičku sody s trochou vody a vytvoří se vám bílá kaše. Tou si pleť i tělo dokonale vyčistíte a odstraníte odumřelé buňky kůže. Sóda bojuje i proti akné a černým tečkám. Používejte 1 až 2-krát týdně.

2. Koupel

Připravte si blahodárnou koupel s jedlou sodou. Vysypte polovinu šálku jedlé sody do vany napuštěné teplou vodou. Tím neutralizujete kyseliny na pokožce. Ta bude navíc hebká, vláčná a dostatečně zbavená mastnoty, potu a dalších nečistot.

3. Šampon

Prozradíme vám hned dva způsoby, jak využít jedlou sodu pro krásu vašich vlasů. Stačí přidat sodu do běžného šamponu. Vlasy umyté tímto způsobem budou lesklé, objemné a soda navíc zvládne s lupínky. Také důkladně odstraní všechny kosmetické přípravky, které na vlasy používáte. V krizových situacích můžete jedlou sodou nahradit klasický suchý šampon.

Doporučujeme: 4 nejčastější příčiny ucpaného odpadu v domácnostech

sóda bikarbóna pro krásu těla

Zdroj: Depositphotos

4. Dezodorant

Z jedlé sody lze připravit účinný přípravek proti pocení. Opět smíchejte malé množství sody s vodou a pastu nanesete pod paže. To vás ochrání před vznikem skvrn z potu i před zápachem. Případně stačí, když si podpaží posypete trochou sody. Je to skvělá náhrada dezodorantů, které často obsahují nevhodné parabeny a hliník.

5. Zubní pasta

Smíchejte jedlou sodu s kokosovým olejem a získáte dokonalou bělící pastu. Buďte však opatrní, pokud máte oslabenou a citlivou sklovinu. Tuto pastu proto používejte 1 až 2krát týdně. Pokud rozpustíte lžičku sody ve sklenici vody, můžete to použít jako ústní vodu. Váš dech bude svěží a bez zápachu.

6. Nehty

Pomocí jedlé sody si zkrášlíte své nehty. S trochou vody se postará o nehtové lůžko a kůžičku kolem nehtu. Když k ní přidáte ricinový olej, vaše nehty zpevní a budou zdravější. Pokud vás trápí zažloutlé nehty, měli byste vědět, že jedlá soda je ideálním přírodním bělidlem. Smíchejte ji s trochou peroxidu a na žluté nehty rychle zapomenete.

Zajímavé pro vás: Jak zhubnout z břicha přes noc - bez cvičení? Nevěříte tomu, ale je to možné!

Sóda bikarbona pomáhá se zdravím

Zdroj: Depositphotos

Jak použít jedlou sodu pro zdraví?

7. Spálená pokožka

Účinky jedlé sody zahrnují také úlevu od spálené pokožky. Pokud jste strávili na slunci více času, než bylo vhodné, dopřejte tělu vlažnou koupel s jedlou sodou. Případně můžete na úlevu použít i obklady z ručníků namočených ve vodě s jedlou sodou.

8. Bodnutí hmyzem

I při bodnutí hmyzem vám dokáže jedlá soda ulevit od bolesti a pocitu svědění. Použijte již zmiňovanou směs jedlé sody a vody. Postižené místo potřete krouživými pohyby. Reakce pokožky se zklidní.

9. Bolest krku

Pri bolestiach hrdla se doporučuje použít jedlou sodu díky jejím antibakteriálním účinkům jako kloktadlo. Jednu lžičku sody nechte rozpustit v deci teplé vody a směsí si důkladně vypláchněte ústa. Kloktejte každou jednu nebo dvě hodiny.

10. Plesňová onemocnění

Jedlá soda má také antifungální účinky. Pokud trpíte plísněmi na nohou nebo nehtech, neváhejte ji použít. Dvě až tři polévkové lžíce sody rozpusťte v lavoru s teplou vodou a namáčejte si nohy minimálně 30 minut. Postup nezapomeňte opakovat několikrát týdně. Tento recept vám pomůže i při nadměrném pocení nohou.

11. Unavené a těžké nohy

Přidejte 5 polévkových lžic jedlé sody do 5 litrů vody a dopřejte si příjemnou lázeň pro nohy, která poskytne potřebný odpočinek. Koupel nohou s jedlou sodou může pomoci zmírnit únavu a nepříjemné pocity v nohách. Navíc také zjemní kůži. Vyzkoušejte tuto koupel i pokud trpíte nadměrným pocením nohou.

 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE