Bolest v levém boku pod žebry neignoruj! Proč?!

Někteří lidé mohou cítit jakoukoliv bolest a vůbec to neřeší. A jiní při jemné bolesti utíkají k lékaři, protože je něco bolelo. To je důkazem toho, že existují jen dva typy lidí. Ti, kteří nic neřeší, protože jakákoliv bolest, která sama od sebe přišla, také sama odejde. A ti, kteří jsou tzv. hypochondři a řeší úplně všechno, i kdyby nemuseli.

Samozřejmě, mezi těmito dvěma typy se najde i zlatá střední cesta, a to ti, kteří jakékoliv bolesti spočátku nepřipisují žádnou důležitost, ale pokud se začne zhoršovat, vyhledají pomoc. Podobně to je i v případě bolesti v levém boku pod žebry, kterou neúplně ignorovat.​ 

V tom nejlepším případě může jít jen o plynatost či zastavené větry, ale v tom horším případě může bolest signalizovat vážnější onemocnění. Bolest v levém boku může stejně jako bolest v pravém boku pod žebry signalizovat vážnější zdravotní problémy. Jaké jsou příčiny bolesti vlevo pod žebry? Může být píchání v levém boku vážné? Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Doporučujeme: Nejužitečnější rady a tipy pro duševní a fyzické zdraví

co způsobuje bolest v levém boku

Zdroj: Depositphotos

Bolest v levém boku pod žebry a slezina

Kdy se objevuje bolest pod žebry v levé části těla? Bolest v levém boku může především znamenat problémy se slezinou. Slezina je zodpovědná za tvorbu krve a podílí se na některých imunologických procesech. Pokud dojde k zvětšení sleziny, objevuje se bolest břicha pod levým žebrem.

Příčin, proč dochází k zvětšení sleziny, je mnoho. Nejčastěji se však mluví o anémii, leukémii, infekci, sepsi, autoimunitních onemocněních a revmatoidní artritidě.

Bolest pod žebry vlevo nebo píchání v levém boku a nadýmání

Kdy ještě dochází k bolestivým projevům v levé části břicha? V případě, že se bolest objeví po jídle, jsou příčinou větry. K jejich zastavení může dojít v případě, že se vám zvětší žaludek (natahne se na levou stranu), který tak tlačí na střeva. Jednoduchým pohybem nebo masáží břicha dokážete větry uvolnit a ulevit tak i od bolesti.

Kromě toho však existuje široká škála příčin bolesti v levém boku. Často se bolest spojuje s pálením žáhy nebo refluxem, zánětlivým onemocněním žaludku (nebo vředem žaludku) či zánětlivým onemocněním chrupavky žeber v místě jejich úponu na hrudní kost (Tietzův syndrom).

K bolesti dochází i po úrazu žebra (zlomená žebra) nebo při změnách v oblasti páteře. Dokonce mnozí spojují bolest v levém boku pod žebry s bolestí páteře, která může vyzařovat směrem dopředu.

Bolest pod levým žebrem – další možné příčiny

  • Syndrom dráždivého střeva (IBS) – zdravotní onemocnění je doprovázeno problémy, jako je zácpa nebo průjem, žaludeční křeče a nadýmání. V některých případech se může objevit i hlen ve stolici.
  • Pankreatitida (zápal slinivky břišní) – zánětlivé onemocnění slinivky břišní, které kromě bolesti pod žebry se může projevit citlivostí a bolestí břicha, horečkou či pocitem nafouknutí břicha. V závažnějších případech se může objevit i průjem nebo zvracení.
  • Gastritida (zápal žaludku) – bolest žaludku způsobená zánětem sliznice žaludku, ke kterému dochází při bakteriální infekci, v důsledku nadměrného užívání alkoholu nebo jiného vážného problému.
  • Ledvinové kameny – typická je spíše bolest pod žebry ze zadní strany, tedy bolest zad. Kromě bolesti se ledvinové kameny mohou projevovat i krví v moči, bolestí při močení, nevolností a bolestí břicha. Kromě kamenů může být příčinou i zánět ledvin, resp. zánět levé ledviny (infekce ledvin).
  • Zánětlivé onemocnění střev (IBD) – nejčastěji vzniká při onemocnění, jako je Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida. Onemocnění může způsobovat bolest, ale projevuje se i průjmem, krví ve stolici, únavou nebo extrémním hubnutím.
  • Pásový opar - herpes zoster – typicky se projevuje jako bolestivý vyrážkový pás na jedné straně těla nebo obličeje. Může být přítomen na levé straně. Typická je bolest, pálení, svědění nebo mravenčení v postižené oblasti několik dní před výskytem vyrážky.
  • Kýla - hernie – kýla, známá také jako hernie, je stav, při kterém tkáň nebo orgán vyčnívá přes slabé místo nebo otvor v okolní svalové stěně nebo tkáni. Kýly se mohou objevit v různých částech těla, ale nejčastěji se vyskytují v oblasti břicha. Kýly mohou způsobovat bolest.

Zaujme tě: Jak zhubnout z břicha přes noc - bez cvičení? Nevěříte tomu, ale je to možné!

příčiny bolesti v levém boku

Zdroj: Depositphotos

Bolest břicha pod levým žebrem – kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Bolest pod levým žebrem nemusí mít původ v orgánech nacházejících se na této straně těla (slinivka břišní, slezina, levá část jater, levá část žaludku, levá ledvina, levý vaječník a vejcovod...).

Bolest může mít zdroj i ve svalech či nervech a dokonce může být způsobena i orgány, které se nacházejí v jeho blízkosti (srdce, plíce...). Proto, pokud bolest u vás přetrvává i přesto, že jste se „nadopovali“ léky proti bolesti, vyzkoušeli jste všechny možné babské triky, naordinovali jste si dietu atd., měli byste vyhledat lékařskou pomoc.

Léčba bolesti břicha, která je intenzivní nebo dlouhodobá, rozhodně patří do rukou lékařů. Lékařskou pomoc byste měli vyhledat i v případě, pokud kromě bolesti pocítíte i jiné symptomy, jako je například zvýšená tělesná teplota, pocit na zvracení a nevolnost, únava a závratě! Jen lékař může určit skutečné příčiny bolesti břicha.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE